Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lohikosken maa- ja kotitalousseura ry ja Lohikosken mylly viettävät yhteisiä satavuotissynttäreitä sunnuntaina

Lohikosken maamiesseuran ja Lohikosken myllyn toiminnassa mukana olleiden henkilöiden perintöä, työtä ja taitoa muistaen järjestetään myös muita tapahtumia, joiden tarkoituksena on elvyttää Lohikosken maatalous- ja kotitalousperinnettä.

Lohikosken maamiesseura, nykyiseltä nimeltään maa- ja kotitalousseura, perustettiin vuonna 1922, ja Lohikosken nykyinen myllyrakennus on valmistunut niin ikään vuonna 1922. Sunnuntaina 7. elokuuta vietetään sekä Lohikosken maa- ja kotitalousseuran sekä Lohikosken myllyn 100-vuotisjuhlaa Lohikosken myllyllä kello 16 alkaen. Juhlaan ovat tervetulleita kaikki kyläläiset, naapurikyläläiset, kesäasukkaat ja matkailijat.

Lohikosken maa- ja kotitalousseuran lähettämän lehdistötiedotteen mukaan juhlassa on esillä historianäyttely seuran ja myllyn historiasta, myllyn toiminnan esittelyä, entisten mylläreiden kunniagallerian julkaisu sekä musiikkia. Lopuksi myllyn kesäteatterilavalla Kaartilankosken näytelmäpiiri esittää näytelmän Sukukalleudet.

Maa- ja kotitalousseuran tavoitteena on ollut vuosikymmenien aikana koota maatila-ja maaseutuyrittäjät sekä muut maaseutuhenkiset ihmiset yhteistoimintaan kylä- ja asuinyhteisönsä hyväksi, jäsentensä aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä heidän ammattitietojensa ja -taitojensa kehittämiseksi. Tiedotteen mukaan seura on tehnyt vuosikymmenien aikana ja tekee edelleen vaikuttavaa yhteisöllistä työtä maaseudun ja oman kotiseutunsa eteen.

Myllyn koneisto on kunnostettu kesällä 2022 jälleen jauhatuskäyttöön.

Lohikosken nykyinen myllyrakennus rakennettiin vuonna 1922. Satavuotiaassa Lohikosken jauhomyllyssä on jauhettu kokojyväjauhoja kuoritun viljan ydinosasta sekä lestyjauhoa ja suurimoita. Myllyn koneisto on kunnostettu kesällä 2022 jälleen jauhatuskäyttöön. Myllyn ympäristössä on myös pidetty vuosikymmenien aikana kylien yhteisiä kesätapahtumia. Myllyn omistaa nykyään Lohikosken Mylly oy.

Lohikosken myllyn seudun historia yltää vielä huomattavasti kauemmas. Tiedotteen mukaan Lohikoskeen rakennettiin Järvi-Suomen ensimmäisenä vesisaha 1500-luvun lopussa siirtämällä Käkisalmesta pelastettu raamisaha Lohikoskelle.

Historiallisten dokumenttien perustelleella on oletettu, että Lohikoskella sahattiin vuodesta 1600 lähtien Olavinlinnan rakennustarpeita. Sahalaitteisiin kuului kampi, sahanterä, hammasratas, akseli, kaksi sahanterän kiinnitysrautaa ja seitsemän akselirengasta.

Sadan vuoden aikana Lohikosken maamiesseuran ja Lohikosken myllyn toiminnassa mukana olleiden henkilöiden perintöä, työtä ja taitoa muistaen järjestetään tapahtumia, joiden tarkoituksena on elvyttää Lohikosken maatalous- ja kotitalousperinnettä. Juhlapäivän 7.8. lisäksi on tarkoitus järjestää myllärikurssi jauhatusperinteen taltioimiseksi ja siirtämiseksi seuraaville sukupolville sekä tukkilaistapahtuma kesällä 2023.

Perinteen elvyttämistä ja tallentamista tukee Rajupusu Leaderin AIKU -teemahanke, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi elävää aineetonta kulttuuriperintöä. AIKU-teemahanke on EU:n Manner-Suomen maaseudun kehittämisen maatalousrahaston hanke.

Lohikosken maa- ja kotitalousseuran sekä Lohikosken myllyn 100-vuotisjuhla Lohikosken myllyllä su 7.8. klo 16 alkaen. Juhlapäivän kunniaksi vieraille tarjotaan kakkukahvit. Juhlaan on vapaa pääsy.