Koronarokotukset vauhtiin Sosterissa – Päivystyksen ylilääkäri Minna Pitkänen sai rokotteen ensimmäisten joukossa: "Olen niin kyllästynyt koronan rajoittamaan yhteiskuntaan – Toivottavasti jokainen yksilöllisellä päätöksellään edistää sitä, että pääsemme takaisin normaaliin"

Koronavirusrokotusten ensimmäisestä erästä pystytään rokottamaan lähes kaikki Sosterin potilastyötä tekevät työntekijät, jotka voivat joutua työskentelemään koronapositiivisen henkilön kanssa.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri aloitti koronavirusrokotukset keskiviikkona ensimmäisenä Etelä-Savossa. Keskiviikkona rokotuksen sai 10 potilastyössä työskentelevää Sosterin työntekijää.

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Essote käynnisti koronarokotukset torstaina.

Sosterissa ensimmäisten joukossa rokotuksen sai muun muassa Sosterin päivystyksen ylilääkäri Minna Pitkänen.

Pitkästä yllätti, kuinka pieni annos rokotetta pistetään, vain 0,3 millilitraa. Yleensä määrät ovat isompia.

– Pienen määrän vuoksi rokotuskin oli todella nopea toimenpide ja hyvä kun huomasinkaan, kun se oli jo annettu, Pitkänen kertoo.

Ensikommentit rokotuksen jälkeisenä päivänä rokotteen saaneilta olivat, että pistokohdassa oli ihan pientä tuntemusta, mikä on tyypillistä minkä tahansa pistosrokotteen jälkeen.

"Kuka jaksaa tällaista yhteiskuntaa"

Ylilääkäri Pitkänen kannustaa kaikkia ottamaan rokotteen heti, kun sitä tarjotaan.

– Vaihtoehto sille, että ei tehdä mitään ja annetaan koronatilanteen olla vai otetaanko rokotteita, niin eiköhän se ole ihan maalaisjärjellä mietittävissä, että on kaikkien ja koko yhteiskunnan kannalta parempi, että rokote otetaan. Tautitilannettahan ei saada nyt kuriin muuten kuin rokotteen avulla, Pitkänen toteaa.

Pitkäsen mukaan rokotteen vaihtoehdon miettiminen kannustaa varmasti jokaista.

– Kuka jaksaa enää tällaista yhteiskuntaa, missä eletään koronarajoitteiden kanssa.

– Toivon, että jokainen tällä yksilöllisellä päätöksellään edistää sitä, että pääsemme takaisin normaaliin yhteiskuntaan.

Jos koronaviruksen aiheuttaman sairauden saa, ei kukaan voi etukäteen tietää, kuinka vakavana se tulee ikään tai peruskuntoon katsomatta.

– Riskiprofiileja on olemassa, mutta on myös perusterveitä nuoria ihmisiä, jotka ovat sairastuneet todella vakavasti, Pitkänen kertoo.

Pitkän linjan kehitystyö

Ylilääkäri Minna Pitkänen muistuttaa, ettei koronavirusrokotteen kehittäminen lähtenyt liikkeelle missään nimessä nollasta.

– Vaikka rokote valmistui ja saatiin markkinoille nopeasti, on sen taustalla pitkän linjan kehitystyö, jota on hyödynnetty uudessa rokotteessa ja aiemmista virheistä on otettu oppia.

Maailmanlaajuisesti Sosterissa nyt pistettävää rokotetta on annettu jo kolmelle miljoonalle ihmiselle.

Sosteri tiedotti keskiviikkona, että sairaanhoitopiiri sai ensimmäisessä erässä rokotteet 485 henkilölle. Uuden tiedon mukaan rokotetta riittää kuitenkin selvästi useammalle.

– Kun rokote sekoitetaan, yhdestä ampullista on saanut viisi rokotetta. Määrästä kuitenkin riittääkin kuudelle ja keskiviikkona saatiin virallinen hyväksyntä, että yhdestä ampullista voi ottaa kuusi annosta, kertoo Sosterin perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen.

Karvasen ja Sosterin hallintoylihoitaja Maijaterttu Tiaisen mukaan ensimmäisestä rokote-erästä pystytään Sosterissa rokottamaan lähes 600 ihmistä.

Rokottaminen normaalia työläämpää

Koronavirusrokottaminen on huomattavasti työläämpää kuin esimerkiksi perinteisen influenssarokotuksen antaminen.

Sosterissa nyt annettavat rokotteet ovat Comirnaty-merkkisiä Pfizer-BioNTechin valmistamia ja niitä säilytetään syväjäässä –70 asteessa.

Hallintoylihoitaja Maijaterttu Tiainen on tyytyväinen, ettei kaikkia rokotteita saadakaan kerralla.

– Ei meillä olisi resursseja rokottaa valtavaa ihmismäärää pienessä ajassa, joten rytmitys on vain hyvä asia.

Suurin työllistäjä on se, että koronavirusrokote vaatii tehosterokotuksen kolme viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen.

– Lisäksi se, että rokote joudutaan sekoittamaan ennen pistosta, hidastaa työtä verrattuna niin sanottuun valmiiseen pistokseen.

Tiaisen mukaan myös rokotustilat ja -tilanteet vaativat erityisempää suunnittelua.

Koronavirusrokotukset ovat Sosterin tärkein työ koko keväälle.

– Rokotukset ovat nyt ykkösprioriteettimme. Tärkein työmme on nyt saada rokotukset annettua mahdollisimman monelle, kertoo perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen.

Koronavirusta vastaan annettavat rokotukset jatkuvat Sosterissa arkipäivisin.

Ensimmäisestä erästä riittää rokotuksia käytännössä kaikille etulinjassa potilastyötä tekeville.

Perusterveydenhuollon johtavan lääkärin Veikko Karvasen mukaan arkipäivisin Sosterilla on tällä hetkellä kolme rokottajaa, jotka antavat 100 rokotetta päivässä.

Seuraava rokote-erä saadaan Sosteriin viikolla kaksi, mutta sen suuruudesta ei ole vielä tietoa.

– Pystymme aina saamaan tiedon seuraavasta erästä hieman etukäteen ja suunnittelemaan sen pohjalta rokotuksia, mutta pidemmän tähtäimen suunnitelmia, kuten ajankohtaa riskiryhmäläisten rokotuksien aloittamiselle, emme vielä pysty kertomaan, Karvanen sanoo.

Maski- ja muut suositukset yhä voimassa

Sosterista muistutetaan, että maskisuositusta ja muita rajoituksia on syytä noudattaa vielä useita kuukausia, vaikka rokotukset ovat alkaneet.

– Rajoitukset jatkuvat pitkälle kevääseen. Yritetään vielä jaksaa mahdollisimman pitkälle, niin saamme sitten normaalin yhteiskuntamme takaisin, Karvanen muistuttaa.

Sosteri kehottaa pieniäkin oireita omaavia hakeutumaan nopeasti koronavirustestiin. Testitulosta odotellessa pysytään karanteenissa. Samoin pieniäkin oireita omaavien on hyvä pysytellä kotona, ennen kuin on varmistunut, ettei oireiden aiheuttaja ole koronavirus.

Koronavirustesteihin pääsee Sosterissa nopeasti ja tulokseen menee tällä hetkellä vain yhdestä kahteen päivää.

– Jos jollain ei ole vielä koronavilkkua käytössä, on se hyvä ladata puhelimeen viimeistään nyt, Sosterista muistutetaan.

THL:n rokotusjärjestys

Sosterissa noudatetaan virallista rokotusjärjestystä

THL:n mukaan rokotusten kohderyhmiä tulee tarkastella lääketieteellisen riskinarvion perusteella.

THL:n virallisen rokotusjärjestyksen mukaan ensimmäiseksi rokotetta tarjotaan koronapotilaita hoitavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä hoivakotien

henkilöstölle.

Seuraavaksi ikääntyneille henkilöille ja sen jälkeen henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia lääketieteellisin perustein.

Lähde: THL

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka