Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi maataloutta tuetaan? – Suurin este tukien purkamiselle on se, että sen jälkeen jokainen kuluttaja maksaisi ruoasta sen oikean hinnan

Ohessa vastaukseni Lukijan lyhyissä tällä viikolla esitettyyn kysymykseen.

Euroopan unionin jäsenmaissa sekä kaikissa itseään sivistysvaltioiksi kutsuvissa maissa maksetaan maataloudelle tukea. Tukea tarvitaan, koska tuottajahinnat eivät riitä kattamaan todellisia tuotantokustannuksia. Suomi ei ole tässä mikään poikkeama.

Eri maiden tukijärjestelmissä on eroja. EU-tuissa on otettu huomioon se, että Suomi on maailman pohjoisin maa, jossa harjoitetaan maataloutta.

Maatilojen lopettaminen johtuu siitä, että tukien jälkeenkään tuotanto ei osalla tiloista kannata. Lisäksi lopettamista tapahtuu viljelijöiden ikääntymisen myötä ja, kun tiloilta puuttuu jatkaja. Samat ongelmat ovat koko EU:ssa ja maailmassa laajemminkin.

Yksi suurimpia uhkia huoltovarmuudellemme onkin maatalouden jatkajien vähyys. Tästä meidän kaikkien on syytä olla enemmän kuin huolissaan. Ruokaa ei ole ilman sen tuottajia.

Elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat ovat teoreettista harhaa. Maailmanmarkkinoilla liikkuu normaalina aikana alle 10 prosenttia maailman maataloustuotannosta. Nyt ei tuotakaan määrää. Suurin osa ruoasta tuotetaan paikallisesti ja sen todellinen tuotantokustannus on korkeampi kuin maailmanmarkkinahinta.

Maailmanmarkkinahintoja pitää alhaalla maailmanmarkkinoiden ylijäämäluonne. Laivaan laitetaan esimerkiksi hollantilaisia ylijäämävihanneksia tai uusiseelantilaisia ylijäämälampaita, jotta niistä päästään hinnalla millä tahansa eroon.

Tässä rajapinnassa toimivat mm. kaupan sisäänostajat, jotka jahtaavat maailmalla kotia etsiviä bulkkieriä ja painavat kotimaisia hintoja alas. Kuluttajan kokema hyöty on marginaalinen, kaupan kate maksimaalinen.

Suurin este tukien purkamiselle on, että sen jälkeen jokainen kuluttaja maksaisi ruoasta sen oikean hinnan. Hinnan, josta viljelijä, elintarviketyöläinen, kuljetusyrittäjä ja koko muu elintarvikeketju saisivat palkan työlleen. Tämä oikea hinta olisi tervetullut muutos nykyiseen hinnanmuodostukseen, mutta varsin epärealistinen vaihtoehto vielä pitkään.

Varsinkin nyt, vuonna 2022 Venäjän naapurissa olisi sulaa hulluutta, että Suomi jättäytyisi tuontiruoan varaan. Ilman omaa maataloustuotantoa meille myytävä ruoka voitaisiin hinnoitella vapaasti ja nykyisenkaltainen bulkkierien haaliminen maailmanmarkkinoilta kävisi mahdottomaksi.

Samalla voidaan kysyä, mikä oikeus meillä olisi viedä ruoka meitä köyhempien suusta ja juoda sen myötä vesi heidän kaivostaan.

Jokainen maa haluaa varmistaa oman kansansa pitämisen leivässä. Muuten se kansa on kaduilla, osoittamassa mieltään. Venäjän aloittama sota ja koronapandemia aiheuttavat elintarvikemarkkinoihin poikkeaman, joka tulee jatkumaan pitkään. Pahin ruokakriisi ja ruokapula ovat todennäköisesti ikävä kyllä vasta tulossa.

Vesa Kallio

Toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)