Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomi ei ole lintukoto

Venäjän hyökkäys Ukrainaan herättänee viimeisetkin haihattelijat näkemään, missä maailmassa elämme. Kuvitelmat omasta erinomaisuudestamme ja Suomen erityisasemasta minkään suhteen on syytä unohtaa.

Jokaisen on syytä miettiä, mitä voi esimerkiksi ilmaston hyväksi tehdä, mutta samalla pitää tiukasti mielessä, miten se on suhteutettu omiin mahdollisuuksiimme ja siihen todellisuuteen, jossa juuri meidän on löydettävä elämisen, yrittämisen ja toimeentulon mahdollisuudet.

Suomi on liian riippuvainen ulkoa tuotavista tuotantopanoksista ja tuotteista. Tämä riippuvuus tulee Venäjän toimien myötä realisoitumaan pahimmillaan hyvinkin dramaattisesti. Tässä tärkeimpiä ovat energia sekä ruoka ja niitä tuottava maa- ja metsätalous.

Suomen hallituksen kiireellisimpiä tekoja on tehdä päätöksiä niin energia- kuin maatalouspolitiikassa, joilla turvataan kotimaisen energian ja ruoan saatavuus. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. turvetuotannon alasajon pysäyttämistä ja maatalouspolitiikan palauttamista maatalouden eli ruoan tuottamisen turvaamiseen.

Elintarvikeketjun osalta viivyttely elintarvikemarkkinoiden lainsäädännölliseen säätelyyn on loputtava. Kun kauppa ei ole osoittanut elettäkään elintarvikemarkkinoiden vääristymien korjaamiseksi, on turha jatkaa tyhjää puhetta siitä ja on siirryttävä tekoihin.

Maatalouden kustannusten nousu jatkuu globaalisti, tuotantopanoksia ei riitä kaikille ja kaupan hintakiristykseen käyttämiä halpoja ylijäämäeriä ei ole enää tarjolla. Kaupan vastuunpakoilu suomalaisesta ruokaketjusta on tullut tiensä päähän.

Suomessa kylvöjä jää tekemättä, koska niihin ei ole viljelijöillä varaa.

Kevät on tulossa ja Ukrainassa ei kylvetä muuta kuin tuhoa. Suomessa kylvöjä jää tekemättä, koska niihin ei ole viljelijöillä varaa. Kustannusten nousun jatkuminen tekee monella tilalla ruoan tuottamisen mahdottomaksi.

Kaikki poliittiset ja yhteiskunnalliset toimet pitää lähteä suomalaisten omista tarpeista. Nyt alkaneen varmasti vuosia kestävän kriisin takia entistä tiukemmin.

Vesa Kallio

Toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo