Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen kansalainen on kuollut koronavirukseen Kiinan Wuhanissa

Yhdysvaltojen kansalainen on kuollut koronavirukseen Kiinassa Wuhanin kaupungissa, kertoo Yhdysvaltojen lähetystö. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen vahvistettu ulkomaan kansalaisen kuolema koronavirukseen Kiinassa.

Lähetystön tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kuollut on 60-vuotias Yhdysvaltojen kansalainen. Hänellä diagnosoitiin koronavirus sairaalassa Wuhanissa toissa päivänä.

Kuolleiden määrä ylitti sarsiin kuolleiden määrän

Koronavirukseen on kuollut Manner-Kiinassa ja Hongkongissa nyt enemmän ihmisiä kuin vuosituhannen alussa sars-virukseen.

Uuteen koronavirukseen kuolleita on nyt 722, kun sarsiin kuoli lähes 650 ihmistä Manner-Kiinassa ja Hongkongissa vuosina 2002–2003. Koko maailmassa sars tappoi 774.

Kiinalaisviranomaiset ovat kertoneet 86 uudesta kuolemantapauksesta koko maassa eilisen jälkeen. Valtaosa kuolleista on kriisin keskiössä olevassa Hubein maakunnasta. Uusia tartuntoja kerrottiin olevan koko maassa noin 3 400. Kaikkiaan 35 000 ihmistä on saanut Kiinassa tartunnan.

Kiina on pyrkinyt hillitsemään viruksen leviämistä muun muassa eristämällä 56 miljoonaa ihmistä Hubein maakuntaan ja sen pääkaupunkiin Wuhaniin. Myös Kiinan muissa kaupungeissa on pyritty pitämään ihmisiä sisätiloissa muun muassa rajoittamalla niiden ihmisten lukumäärää, jotka voivat poistua kodeistaan.

Koronavirus on levinnyt jo yli pariinkymmeneen maahan. Lukuisat maat ovat kieltäneet maahantulon Kiinasta ja kehottaneet kansalaisiaan välttämään matkustamista Kiinaan. Osa maista on myös suositellut, että heidän kansalaisensa poistuvat Kiinasta. Suuret lentoyhtiöt ovat peruneet Kiinaan suuntautuvia tai sieltä lähteviä lentoja.

Virus saattaa tarttua myös ulosteen välityksellä

Ripuli saattaa tutkijoiden mukaan olla toissijainen väylä, jonka kautta koronavirus tarttuu.

Kiinalaiset tutkijat ovat julkaisseet asiaa koskevia tutkimustuloksia yhdysvaltalaisessa Journal of the American Medical Association -lääketiedelehdessä. Tutkimuksessa oli mukana Wuhanin sairaalasta 138 potilasta. Heistä 14:llä eli 10 prosentilla oli ripulia ja pahoinvointia pari päivää ennen kuumeen ja hengitysvaikeuksien ilmaantumista.

Viruksen uskotaan tarttuvan ensisijaisesti pisaratartuntana sairastuneen ihmisen yskiessä. Varhaisten sairastapausten tutkijat ovat sanoneet keskittyneensä vahvasti potilaiden hengitystieoireisiin ja saattaneet sivuuttaa ruoansulatuselimistöön liittyvät oireet.

Esimerkiksi ensimmäinen yhdysvaltalainen koronavirusdiagnoosin saanut potilas kertoi pari päivää jatkuneista vatsaoireista. Virusta löydettiin hänen ulosteestaan. Lääketieteen aikakauslehti Lancet on dokumentoinut vastaavia, tosin harvoja tapauksia myös Kiinasta.