Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum selvittää edellytyksiä rakentaa uusia ydinvoimaloita – tutkittavana sekä pienydinreaktorit että suuret ydinvoimalat

Fortum kertoo käynnistävänsä selvityksen, jonka tarkoituksena on tutkia edellytyksiä uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi. Selvitettävänä ovat sekä pienydinvoimalat (SMR) että perinteiset suuret ydinvoimalat.

Tarkasteltavana ovat uusien ydinvoimaloiden kaupalliset, teknologiset ja yhteiskunnalliset vaatimukset. Selvityksiä tehdään myös poliittisella ja lainsäädännöllisellä tasolla.

– Energiaomavaraisuus, toimitusvarmuus ja hiilineutraalius ovat yhteiskuntamme tavoitteita. Selvityksen tarkoitus on tutkia miten luotettava ja CO2-vapaa ydinvoima osaltaan auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet, kertoo Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus tiedotteessa.

Kaksivuotinen selvitys keskittyy Suomen ja Ruotsin markkinoille. Selvityksessä tutkitaan kuitenkin myös ydinvoiman mahdollisuuksia muualla Euroopassa, mikä koskee erityisesti vedyn teollista käyttöä.

Sijoituspaikkoja tutkitaan laajasti Suomessa ja Ruotsissa

Fortumin uuteen ydinvoimaan keskittyvän yksikön johtaja Matti Kattainen kertoo STT:lle, että yhtiö tarkastelee laajasti erilaisia ydinvoimalan sijoitusvaihtoehtoja Suomessa ja Ruotsissa.

Venäläisen Rosatomin kaatuneen Hanhikiven ydinvoimahankkeen sijaintipaikkaa Kattainen pitää ongelmallisena, vaikka sijaintipaikalla on tehty jo pohjatyöt.

– Hanhikiven paikan osalta on todettava, että siellä on monimutkainen oikeusprosessi käynnissä ja se komplisoi sijoituspaikan soveltuvuutta tällaiseen laitoksen mahdolliseen sijoittamiseen, Kattainen sanoo.

Fortum on hakenut molemmille Loviisan ydinvoimalan yksiköille käyttöluvan jatkamista vuoteen 2050 saakka. Kattaisen mukaan jokaisella laitoksella tekninen käyttöikä loppuu kuitenkin jossakin vaiheessa.

– Loviisan voimalan sijaintipaikka Hästholmen soveltuu nyt ja tulevaisuudessa ydinvoiman tuotantoon, ja luonnollisesti mietimme mahdollisuuksia turvata ydinvoiman tuotanto Loviisassa tulevaisuudessakin, hän kertoo.

Useat valmistajat kehittävät pienydinvoimaloita

SMR-pienydinreaktorin (Small Modular Reactor) teho on alle 300 megawattia. Olkiluodon kolmasreaktorin teho on 1 600 megawattia, joten pienydinreaktorin teho on enimmilläänkin alle viidesosa nykyaikaisen suuren reaktorin tehosta.

Pienydinreaktoreita kehittävät useat valmistajat. Niitä ovat muun muassa brittiläinen Rolls Royce, ranskalainen EDF ja yhdysvaltalaisjapanilainen GE Hitachi. Tavoitteena on sarjavalmistus.

– Olemme käyneet keskusteluja monien keskeisten toimijoiden kanssa ja lähdemme nyt syventämään omaa ymmärtämystemme näiden laitostyyppien tekniikkaan ja turvallisuuteen liittyvistä ratkaisuista, Kattainen kertoo.

Hänen mukaansa laitostoimittajien taholta on kerrottu, että pienydinvoimalan rakentamisaika olisi neljä vuotta tai allekin.

– Yhtenä keskeisenä ajatuksena on, että pystytään paremmin hallitsemaan rakentamisvaiheen aikatauluun ja kustannuksiin liittyviä riskejä, Kattainen arvioi.

Hän muistuttaa, että uuden laitosteknologian luvittamiseen ja turvallisuusarviointeihin liittyy sellaisia kysymyksiä, joihin ei vielä ole vastauksia. Niitä Fortum haluaa nyt selvittää.

Pienydinvoimaloissa tavoitteena 2030-luku

Suomessa on käynnissä ydinenergialain kokonaisuudistus, jonka on määrä olla voimassa vuonna 2028. Kattainen ei ota vielä tässä vaiheessa, milloin pienydinvoimala voisi olla käynnissä, jos sellainen päätetään rakentaa.

– Se on juuri niitä asioita, joita itsekin haluamme tarkemmin tutkia. 2030-luku on tavoitteena varmasti useammallakin kiinnostuneella toimijalla, hän sanoo.

Pienydinvoimalat rakennettaisiin tehtaissa ja asennettaisiin laitospaikalla. Kattaisen mukaan näin päästäisiin sarjavalmistuksen hyötyihin samalla tavalla kuin lentokoneita rakennettaessa. Lupaviranomaiset antaisivat tyyppihyväksynnän samalla tavalla kuin lentokoneille annetaan, jolloin vältettäisiin suurten ydinvoimaloiden monimutkainen ja aikaa vievä luvitus.

Sähkön ja lämmön tuotannon ohella pienydinvoimaloilla voi olla merkittävä rooli vedyn tuotannossa, sillä vedyn tuotanto vaatii paljon energiaa. Vety on puolestaan tärkeässä asemassa pyrittäessä päästöttömään yhteiskuntaan.

Hankkeet yhteistyönä eri toimijoiden kesken

Fortum arvioi, että ydinalan tulevaisuuden hankkeet toteutetaan todennäköisesti erilaisilla yhteistyöjärjestelyillä energiamarkkinoiden epävarmuuden vuoksi.

Luontevia kumppanuuksia voi löytyä esimerkiksi ydinvoima- ja kaukolämpöyhtiöiden, teollisuuden sähkön- ja lämmöntuottajien, start-upien sekä vakiintuneiden ydinvoimatoimijoiden välillä.

Selvityksen taustalla on se, että Fortum on joutunut myymään koko omistuksensa saksalaisesta Uniperista Saksan valtiolle. Tämän myötä Fortum on uudistamassa strategiaansa.

Fortum kertoo, että mahdolliset investointeja koskevat päätökset tehdään myöhemmässä vaiheessa.

Fortum omistaa Loviisan ydinvoimalan. Lisäksi yhtiöllä on neljänneksen osuus Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalasta. Fortum oli mukana myös venäläisen Rosatomin kaatuneessa Hanhikiven ydinvoimalahankkeessa.

Ruotsissa Fortum omistaa osuudet Forsmarkin ja Oskarshamnin ydinvoimaloista.