Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nord Stream -vuotojen syynä räjähdykset, jotka vastaavat satojen kilojen räjähdysainepanosten räjäyttämistä, kertoo raportti

Vuodot Nord Stream -kaasuputkissa aiheutuivat räjähdyksistä, jotka vastaavat useiden satojen kilojen räjähdysainepanosten räjäyttämistä, kerrotaan Ruotsin ja Tanskan raportissa.

Vedenalaisten räjähdyksien voimakkuus oli 2,1–2,3 Richterin asteikolla, mikä vastaa useiden satojen kilojen räjähdyspanoksen räjäyttämistä, raportissa sanottiin.

Raportti on suunnattu YK:n turvallisuusneuvostolle, jonka on määrä myöhemmin tänään käsitellä kaasuputkien vuotoja istunnossaan Venäjän pyynnöstä.

– Kaikki saatavilla oleva tieto viittaa siihen, että räjähdykset aiheutuivat tahallisesta teosta, Ruotsi ja Tanska toteavat raportissaan.

Ruotsin yllä suuria metaanipitoisuuksia

Ruotsin yläpuolella on havaittu suuria metaanipitoisuuksia Nord Stream -putkien vuotojen jälkeen. Tutkijoiden mukaan metaanipilvi levittäytyy lähipäivinä Skandinavian ylle.

Tutkijat uskovat vuodon suuruuden olevan vähintään 80 000 tonnia metaanikaasua, joka on levinnyt mereen ja ilmaan. Heidän mukaansa näin suuri vuoto on dramaattinen, mutta siitä ei aiheudu ihmisille tai eläimille terveysriskiä.

Nord Stream -putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa. Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi.

Saksa partioi merillä "kaikin mahdollisin voimin"

Saksan sisäministeri Nancy Faeser kertoi saksalaislehdelle perjantaina, että Saksan poliisi partioi nyt Pohjanmerellä ja Itämerellä "kaikin mahdollisin voimin" Nord Stream -kaasuputkien räjähdysten jälkeen.

Hän sanoi, että Saksa ottaa tällä hetkellä kaikki uhat vakavasti ja pyrkii suojautumaan niiltä.