Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa ottaa haltuunsa venäläisen öljy-yhtiön toiminnot maassaan

Saksa sanoo ottaneensa hallintaansa venäläisen öljy-yhtiö Rosneftin toiminnot Saksassa turvatakseen maan energiansaannin, joka on häiriintynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Rosneftin tytäryhtiöillä on Saksassa useita öljynjalostamoita, jotka vastaavat noin 12 prosentista maan öljynjalostuskapasiteetista.

Liittokansleri Olaf Scholz kertoo, ettei hänen hallituksensa tehnyt päätöstä kevyesti, vaan että se oli väistämätön Saksan suojaamiseksi.

Rosneftin tytäryhtiöt on nyt asetettu muun muassa Saksan kaasumarkkinoita valvovan Bundesnetzagentur-viraston hallintaan, Saksan talous- ja energiaministeriö sanoo tiedotteessa. Järjestely taklaa energiavarantoihin kohdistuvan uhan.

Järjestely koskee Rosneft Deutschlandia ja RN Refining & Marketingia sekä PCK Schwedt-, MiRo- ja Bayernoil-jalostamoja.

Pelko toimitusten loppumisesta on ollut erityisen suurta PCK Schwedtin suhteen, joka toimittaa noin 90 prosenttia Berliinin ja sen lähialueiden, mukaan lukien Berliinin–Brandenburgin kansainvälisen lentoaseman, öljystä.

Jalostamoiden toiminnassa on ollut häiriöitä

Jalostamoiden toiminnassa on ollut häiriöitä, kun Saksan hallitus päätti rajoittaa venäläisen öljyn tuontia tavoitteenaan lopettaa öljyn käyttö vuoden loppuun mennessä. Otettuaan jalostamot haltuunsa Saksan viranomaiset voivat pitää ne käynnissä muualta kuin Venäjältä tuodulla raakaöljyllä.

Suunnitelmana on, että raakaöljy Schwedtin jalostamolle tuotaisiin Rostockin sataman kautta. Öljyä voitaisiin tuoda myös Puolassa sijaitsevan Gdanskin sataman kautta. Schwedtin jalostamo sijaitsee sisämaassa Saksan ja Puolan rajalla Oder-joen varressa.

Scholzin mukaan on olemassa hyvät mahdollisuudet siihen, että jalostamo saa tarpeeksi öljyä toimiakseen.

Huhtikuussa Saksan hallitus otti väliaikaisesti haltuunsa venäläisen kaasuyhtiön Gazpromin saksalaisen tytäryhtiön. Saksa pyrkii vähentämään riippuvuuttaan Venäjältä tuodusta energiasta.