Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan presidentin vaimo BBC:lle: Kalliita energianhintoja päivitellessä voisi muistaa, että Ukrainassa lasketaan ruumiita

Ukrainan armeija käyttää hyväkseen Venäjän joukkojen "huonoa johtamista", arvioi Britannian puolustusministeriö tiedusteluraportissaan lauantaina. Ukrainan joukot ovat myös todennäköisesti saavuttaneet taktisen yllätyksen meneillään olevalla vastahyökkäyksellään,

Ukrainan asevoimat ovat maanantaista lähtien hyökänneet venäläisjoukkoja vastaan Etelä-Ukrainassa keskittyen erityisesti Venäjän miehittämään Hersonin alueeseen. Taistelut jatkuvat myös Donbassissa ja Harkovassa, raportissa kerrotaan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak tviittasi uhmakkaasti, että Ukraina määrittää sen, koska sota päättyy, kun se on ensin vapauttanut maa-alueitaan Venäjän miehityksestä. Ukraina tulee myös vaatimaan sotakorvauksia, hän sanoi.

Kysyttäessä Ukrainan vastahyökkäyksestä Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa puhunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi kuitenkin, ettei Ukrainan ole helppo vallata takaisin maitaan.

– Noin viidesosa Ukrainasta on Venäjän hallussa, ja miehittäjää on vaikea työntää pois alueelta, hän sanoi.

"Kun tuskailette hintoja, kansalaisiamme tapetaan"

Ukrainan presidentin vaimo Olena Zelenska muistutti lauantaina energiakriisin kurittamia brittejä yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa siitä, että Ukrainassa tilanne on vielä pahempi.

Zelenska sanoi, että hän ymmärtää kalliiden hintojen kirpaisevan. Hän kuitenkin muistutti, että hinnat alkoivat nousta jo koronapandemian aikana kaikkialla, myös Ukrainassa.

– Kun alatte laskea rahojanne pankkitilillänne tai taskussanne, muistakaa, että hinnat nousevat Ukrainassakin. Samaan aikaan kansalaisiamme koko ajan tapetaan. Kun te laskette pennejä, me laskemme ruumiita, Zelenska sanoi.

Zelenskan haastattelusta julkaistiin lauantaina vain pieni ote. Koko haastattelu on määrä näyttää sunnuntaina.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan sähkölinja katkesi taas

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan ainoa toimiva suurjännitelinja on jälleen katkennut, kertoo YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

IAEA:n mukaan voimala ei kuitenkaan ole kokonaan irti verkosta, vaan jatkaa sähkön toimittamista verkkoon varalinjan kautta.

– Yksi reaktori on edelleen toiminnassa. Se tuottaa energiaa jäähdytykseen ja laitoksen muihin elintärkeisiin toimintoihin sekä kotitalouksille, tehtaille ja muille verkossa oleville, IAEA:n tiedotteessa sanottiin.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan sotilaallisesta toiminnasta Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähettyvillä.

Ukraina kertoi perjantaina pommittaneensa voimalan lähellä sijaitsevaa Energodarin kaupunkia tuhoten kolme venäläisten tykistöpatteria ja ammusvarikon.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajaryhmä vieraili Zaporizhzhjan ydinvoimalalla torstaina, ja osa tarkastajaryhmästä on edelleen paikalla. Perjantai-iltana tiedotustilaisuuden pitäneen IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan kahden tarkkailijan on tarkoitus jäädä ydinvoimalaan pysyviksi tarkkailijoiksi. Näin IAEA saa suoraa tietoa ydinvoimalan tapahtumista.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

Turkki tarjoutui sovittelijaksi ydinvoimalan turvaamiseksi

Turkki on tarjoutunut sovittelijaksi Venäjän miehittämän Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuuden takaamiseksi. Ehdotuksen teki Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Venäjän presidentti Vladimir Putinille lauantaina.

Erdogan sanoi Putinille, että Turkki voi toimia neuvottelijana kuten se teki Ukrainan viljasaarron lopettamiseksi.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan sotilaallisesta toiminnasta Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähettyvillä.

– Me olemme huolestuneita. Emme halua toista Tshernobyliä, Erdogan sanoi viime kuussa vieraillessaan presidentti Zelenskyin luona Ukrainan Lvivissä.