Pörssisähkön hinta nousi maanantaina rajusti tyynen sään ja Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön sunnuntaina alkaneen vuosihuollon takia.
Pörssisähkön spot-hintaa seuraavan sahko.tk-nettisivuston mukaan arvonlisäverollinen hinta nousi aamuyhdeksältä peräti 106,78 senttiin kilowattitunnilta, kun se vuorokautta aiemmin oli vain 0,33 senttiä kilowattitunnilta.
Viime vuonna 7. joulukuuta hinta oli 1,20 euroa kilowattitunnilta. Sähkön hintaennätys kirjattiin vuodenvaihteessa 2009–2010, jolloin kovat pakkaset ja suuri kulutus saivat hinnan nousemaan yli 1 400 euroon megawattitunnilta eli 1,40 euroon kilowattitunnilta.
Arvonlisäverottomana sähkön spot-hinta nousi maanantaina kello yhdeksältä noin 86 senttiin kilowattitunnilta. Arvonlisäveroton hinta ylitti 100 sentin rajan vuodenvaihteessa 2009–2010.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinakehityspäällikön Juha Hiekkalan mukaan kesällä vastaavaa hintaa ei ole nähty koskaan.
Sahko.tk:n mukaan sähkön arvonlisäveroton spot-hinta on pysynyt muutamassa sentissä tai alle lähes koko elokuun ajan. Hiekkala pitää hintoja erittäin matalina.
Sivusto ennakoi, että hinta olisi tiistaina aamuyhdeksältä runsaat 50 senttiä kilowattitunnilta ja puolittuisi siitä päivän mittaan.
Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaavan johtajan Pekka Salomaan mukaan hinnan nousua maanantaina selittää ennen muuta tuulivoiman tuotannon väheneminen sään tyyntymisen takia. Maanantaina aamupäivällä tuulivoimaa tuotettiin vain vajaan 200 megawatin teholla, kun sunnuntaina aamupäivällä vastaava luku oli noin 3 000 megawattia.
Fortumin Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön vuosihuolto vähensi Suomen sähkötuotantoa samaan aikaan noin 500 megawatilla.
Harkintaa sähkön käyttöön
Salomaa kehottaa suureen harkitsevuuteen sähkön käytössä tämänkaltaisten hintapiikkien aikana etenkin niitä, joilla on spottihintainen sähkösopimus. Esimerkiksi sähkösaunan lämmittäminen voi kiukaasta riippuen maksaa jopa yli kymmenen euroa, jos sähkön hinta on yli euron kilowattitunnilta.
Pyykinpesukoneenkin käyttökerta voi koneesta ja pesuohjelmasta riippuen maksaa parisen euroa.
– Kannattaa miettiä, mitä tänään tekee, Salomaa sanoi STT:lle.
Suomen heikentyneen sähköntuotannon vuoksi sähkön tuonti Ruotsista lisääntyi Salomaan mukaan maanantaina aamulla lähes 2 400 megawattiin. Sähköä tuotiin Ruotsista lähes täydellä kapasiteetilla.
– Se on suurelta osin korvannut tuulivoiman vähentymistä, Salomaa sanoi.
Pohjois-Ruotsin aluehinta oli maanantaina iltapäivällä runsaat viisi euroa megawattitunnilta ja Suomen 467 euroa, mikä ohjasi sähköä markkinalogiikan mukaisesti Ruotsista Suomeen.
Koskee suoraan vain vähemmistöä
Motivan viestintäpäällikön Leila Timosen mukaan spottihintaisia sähkösopimuksia on vain vähemmistöllä sähkönkuluttajista, joten suureen enemmistöön suomalaisista sähkön pörssihinnan rajut heilahtelut eivät suoraan vaikuta.
– Jo viime syksynä, kun sähkön hinta alkoi nousta, kotitalouksissa aika paljon vaihdettiin pois spottihintaisista sähkösopimuksista, Timonen kertoo.
Salomaan tavoin Timonen kehottaa spottihintaisten sähkösopimusten haltijoita kiinnittämään erityistä huomiota sähkönkulutukseensa ja ajoittamaan sitä suurimpien kulutuspiikkien – eli aamupäivän ja alkuillan – ulkopuolelle.
Timonen muistuttaa, että kiinteähintaisten sähkösopimusten haltijat eivät hekään voi suhtautua olkiaan kohautellen pörssisähkön hintapiikkeihin.
– Hinnathan ovat nousseet kovasti myös kiinteähintaisissa sopimuksissa, kun niitä uusitaan. Tällaiset hinnanvaihtelut näkyvät kiinteähintaisten sopimusten hinnoissa vasta pitemmän ajan päästä, Timonen sanoo.
Helpotusta luvassa
Pörssisähkön hintapaineisiin tuli maanantaina helpotusta, kun Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön koekäyttö jatkui ja se alkoi tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon. Koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi.
Koekäytön piti jatkua jo maanantaiaamuna, mutta odotettua pitemmäksi venyneiden valmistelevien toimenpiteiden vuoksi koekäytön jatkuminen lykkääntyi iltapäivään.
Viestintäpäällikkö Johanna Ahon mukaan kolmosyksikön on määrä tuottaa maanantai-iltana sähköä 330 megawatin teholla ja tiistain mittaan tuotanto nousee noin 870 megawatin tasolle eli 60 prosenttiin yksikön kokonaiskapasiteetista, jolla tasolla koekäyttöä jatketaan.
Olkiluoto kolmosen maksimiteho on 1 600 megawattia. Fingridin Hiekkala arvioi, että tarjonnan lisääntyminen on omiaan tasaamaan voimakkaita hintavaihteluita.
------
Juttua on korjattu klo 20.16. Sähkön hinta on ollut korkeammalla myös viime joulukuussa eikä pelkästään vuodenvaihteessa 2009–2010.