Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltoihin yli puoli miljoonaa uutta työpaikkaa

Työllisyys koheni Yhdysvalloissa heinäkuussa yllättävän voimakkaasti, kertoo maan työministeriö. Uusia työpaikkoja syntyi peräti 528 000, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin ekonomistit odottivat.

Presidentti Joe Biden riemuitsi lausunnossaan, että Yhdysvalloissa on nyt töissä enemmän ihmisiä kuin koskaan maan historiassa. Hän on aiemmin kertonut odottavansa, että työllisyyskehitys hidastuu, kun kiivain toipuminen koronasta on takanapäin.

Biden muistutti myös, että Yhdysvaltain työttömyysaste on pudonnut alimmilleen yli 50 vuoteen. Työttömyysaste on nyt 3,5 prosenttia.

Työpaikkojen lisääntymisen lisäksi myös palkat ovat loikanneet selvästi ylöspäin. Tuntipalkat nousivat keskimäärin 15 senttiä kesäkuusta. Keskituntiansiot ovat kohonneet 5,2 prosenttia vuodessa.

Inflaatio on kuitenkin kiihtynyt yhdeksään prosenttiin, joten palkkojen kohoaminen ei kata kuluttajahintojen nousua. Ekonomistit ovat huolissaan, että seurauksena on hintojen ja palkkojen kierre ylöspäin.

Tuoreet luvut lisäävät entisestään painetta nostaa ohjauskorkoja. KPMG:n ekonomisti Diane Swonk arvioi, että työllisyysraportti ajaa Yhdysvaltain keskuspankkia Fediä nostamaan ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä syyskuussa.

Fed on nostanut ohjauskorkoaan useasti tämän vuoden aikana.