Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pimeä verkko kiinnostanut koronapandemian aikana – käyttö yhteydessä matalaan luottamukseen instituutioihin

Kiinnostus pimeää verkkoa kohtaan on lisääntynyt koronapandemian aikana. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta, jossa kerättiin aineistoa Suomesta, Ruotsista ja Britanniasta. Tutkimuksen kyselyyn vastasi yhteensä 3 000 ihmistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että koronaskeptisyys eli kielteinen suhtautuminen esimerkiksi koronarajoituksiin selitti osaltaan pimeän verkon käyttöä.

Suomessa matala luottamus instituutioihin oli yhteydessä pimeän verkon käyttöön, Ruotsissa ja Britanniassa korostui kielteinen suhtautuminen koronarokotteisiin.

– Pimeä verkko voi toimia houkuttelevana tietolähteenä erityisesti ihmisille, jotka eivät luota virallisten tahojen tuottamaan tietoon tai määräyksiin, kommentoi tutkijatohtori Anu Sirola tiedotteessa.

Pimeässä verkossa käyttäjällä on korkea yksityisyyden suoja. Käyttäjien vaikea jäljitettävyys mahdollistaa myös rikollisen toiminnan ja kyseenalaisen tiedon levittämisen.

Pimeässä verkossa liikkuukin runsaasti harhaanjohtavaa ja valheellista tietoa. Koronapandemian aikana verkossa on liikkunut erilaisia salaliittoteorioita ja on esimerkiksi kaupiteltu väärennettyjä koronatodistuksia.

Käyttäjät aktiivisia internetissä

Tiedotteen mukaan pimeän verkon käyttäjät ovat usein aktiivisia ja taitavia internetin käyttäjiä. Erityisesti nuoret aikuiset erottuivat käyttäjäryhmänä selvästi.

– Pimeän verkon käyttö vaatii kehittyneempiä tietoteknisiä taitoja kuin perinteinen sosiaalisen median käyttö, eikä kukaan päädy pimeään verkkoon sattumalta, Sirola sanoo.

Tutkimuksesta ilmeni myös, että yksinäisyys ja nettirahapelaaminen olivat yhteydessä pimeän verkon käyttöön.

Netin ongelmallinen käyttö ja erilaiset psykososiaaliset ongelmat ovat lisääntyneet pandemian aikana erityisesti haavoittuvassa asemassa olevilla ihmisillä, tiedotteessa kerrotaan.

Kyselyaineisto kerättiin viime vuoden huhtikuussa.