Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanuatu julisti ilmastohätätilan – "Olemme vaarassa nyt, emme vain tulevaisuudessa"

Tyynenmeren saarivaltio Vanuatu on julistanut ilmastohätätilan. Maan parlamentti hyväksyi yksimielisesti hätätilajulistuksen, jolla maa haluaa kiinnittää huomiota Tyynenmeren maiden ahdinkoon ilmastokriisin keskellä.

Vanuatun kaltaiset saarivaltiot, joiden väestöstä valtaosa elää hyvin lähellä merenpinnan tasoa, ovat erityisen haavoittuvaisia merenpintojen noustessa ilmaston lämpenemisen takia.

Vanuatun parlamentissa Port Vilassa puhunut pääministeri Bob Loughman huomautti, että sään ääri-ilmiöt ja merenpinnan kohoaminen ovat jo viime vuosina aiheuttaneet huomattavaa vahinkoa Tyynellämerellä. Hänen mukaansa ilmastonmuutokseen sopeutumisen kustannukset 300 000 asukkaan Vanuatulle ovat vähintään 1,2 miljardia dollaria.

– Maapallo on jo liian kuuma ja turvaton. Olemme vaarassa nyt, emme vain tulevaisuudessa, Loughman sanoi.

Ennen Vanuatua ilmastohätätilan ovat julistaneet jo muun muassa toinen Tyynenmeren saarivaltio Fidzhi sekä Britannia ja Kanada.

– Vanuatun vastuulla on painostaa vastuullisia maita suhteuttamaan toimensa kriisin mittakaavaan ja kiireellisyyteen. Hätätila-termin käyttäminen viestii siitä, että on mentävä tavanomaisia uudistuksia pidemmälle, Loughman totesi.

Toiveita Vanuatulle ja muille Tyynenmeren saarivaltioille on tuonut se, että alueen keskeisen ilmastopäästöjen tuottajan Australian hallitus vaihtui viime viikonlopun vaaleissa. Australian uusi hallitus on vakuuttanut muuttavansa maan ilmastopolitiikkaa ja asettavansa kunnianhimoisemman päästövähennystavoitteen.