Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta ei näe estettä valmiuslain muutoksen kiireelliselle säätämiselle

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei näe estettä sille, että hallituksen ehdotus valmiuslain muuttamiseksi käsitellään kiireellisessä perustuslain säätämisjärjestyksessä. Tällöin uudistusta ei tarvitse jättää lepäämään vaalien yli.

Perustuslakivaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi lausuntonsa valmiuslain muutosehdotuksesta. Lausunto on yksimielinen.

Perustuslakia koskevaa ehdotusta ei jätetä lepäämään vaalien yli, jos se julistetaan kiireelliseksi vähintään 5/6 kannatuksella täysistunnossa. Lakiehdotus voidaan tämän jälkeen hyväksyä 2/3 enemmistöllä.

Ehdotuksessa valmiuslain poikkeusolojen määritelmää ehdotetaan täydennettäväksi niin, että erilaiset hybridiuhat otetaan huomioon kattavammin. Perustuslakivaliokunnan mielestä lakiehdotuksella on hyväksyttävät ja painavat perusteet.

Perustuslakivaliokunta on myös pitänyt joustavuuden mahdollistavaa poikkeusolomääritelmää valmiuslaissa ymmärrettävänä. Nyt ehdotettu uusi poikkeusolomääritelmä on kuitenkin sen mielestä liian laaja ja soveltamisala jossakin määrin epämääräinen. Perustuslakivaliokunta edellyttääkin, että puolustusvaliokunta täsmentää sääntelyä. Puolustusvaliokunta antaa asiassa mietinnön.

Valmiuslain pykälät ovat poikkeusolojen lainsäädäntöä, jota ei voi käyttää muuten. Pykäliä otettiin käyttöön koronaviruspandemian aikana.