Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä: viikkokausia piiritetyssä Azovstalin terästehtaassa viruneet ukrainalaiset ovat antautuneet

Venäjän puolustusministeriön mukaan Mariupolin viimeiset puolustajat, piiritetyssä Azovstalin terästehtaassa viikkokausia viruneet ukrainalaiset ovat antautuneet. Ministeriön väittämän mukaan kaikkiaan 959 ukrainalaissotilasta on antautunut maanantain jälkeen, joista 694 edellisen vuorokauden aikana. Azovstalin alueen kerrotaan olleen rankan tykistökeskityksen kohteena. Venäjän mukaan 80 sotilaista oli loukkaantuneita.

Antautuneiden sotilaiden kohtalosta ei ole tarkempia tietoja. Ukrainan johdon mukaan sotilaat pyritään saamaan palautettua kotiin vankienvaihdossa, mutta Venäjältä on The Guardianin mukaan kuulunut huhuja, joissa venäläiset viranomaiset suunnittelisivat sotilaiden asettamista oikeuden eteen, tai mahdollisesti jopa teloittamista "terroristeina".

Venäjän väittämiä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Tiistaina tehdasalueelta lähti seitsemän bussilastillista ukrainalaisjoukkoja. Heidät vietiin uutistoimisto Reutersin mukaan ilmeisesti Olenivkan kylään Donetskissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi halunsa saada joukot takaisin kotiin.

– Ukraina tarvitsee sankarinsa elävänä. Työ tämän eteen on käynnissä, mutta tämä työ vaatii kärsivällisyyttä ja varovaisuutta, Zelenskyi muotoili.

Armeijan johto kuvaili sotilaiden suorittaneen tehtävänsä, ja tällä heidän päätavoitteensa on pysyä hengissä. Tehtaan pitämiseksi ei heidän mukaansa ollut tehtävissä mitään, ja antautuminen oli ainoa vaihtoehto.

Aiemmin tehtaasta evakuoitiin sinne paenneita siviilejä.