Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes neljä viidestä luopuisi venäläisestä energiasta hintojen noususta huolimatta, osoittaa Greenpeacen kysely

Lähes neljä viidestä olisi valmis luopumaan venäläisestä energiasta, vaikka se nostaisi polttoaineen ja muun energian hintaa. Asia selviää ympäristöjärjestö Greenpeacen teettämästä kyselystä.

Vastaajista 78 prosenttia oli sitä mieltä, että venäläisen energian tuonti Suomeen pitäisi lopettaa hintojen noususta huolimatta.

– Kyselymme on selvä viesti hallitukselle. Suomi voi ja sen pitää lopettaa venäläisen energian tuonti itsenäisesti eikä odotella EU:n mahdollisia yhteisiä pakotteita, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen tiedotteessa.

Epävarmimpia ovat nuoret

Kyselyssä kysyttiin, pitäisikö venäläisen energian tuonti lopettaa vastaajien mielestä kokonaan Ukrainan sodan rahoittamisen lopettamiseksi, vaikka se tarkoittaisi kuluttajille nykyistä korkeampaa polttoaineiden ja muun energian hintaa.

Kyselyn tulosten mukaan korkeasti koulutetut olivat vahvasti venäläisestä energiasta irtaantumisen kannalla. Lähes 90 prosenttia korkeakoulutetuista oli venäläisestä energiasta luopumisen puolella.

Vastaajat, jotka kertoivat asuvansa taloudessa, jossa on lapsia, vastasivat myös haluavansa luopua venäläisestä energiasta lisäkuluista huolimatta. Heistä kolme neljästä oli irtaantumisen kannalla.

Työttömistä vastaajista 70 prosentin mielestä venäläisen energian tuonti pitäisi lopettaa.

Venäläisestä energiasta luopumista eniten vastustivat nuoret eli 15–24-vuotiaat. Heistä 22 prosenttia vastasi, ettei venäläisen energian tuonnista pitäisi luopua. Epävarmoja olivat myös ylioppilaiksi ja lukiolaisiksi itsensä ilmoittaneet.

Taloustutkimus toteutti Greenpeacen teettämän kyselyn toukokuun alkupuolella. Puhelinhaastattelulla tehtyyn kyselyyn vastasi noin 1 000 suomalaista.