Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina sanoo aiheuttaneensa venäläisille suuria tappioita Donetsjoella – venäläisten kerrotaan menettäneen runsaasti kalustoa ja satoja sotilaita

Ukrainassa venäläisjoukot ovat jo kolmesti yrittäneet turhaan päästä yli Donetsjoesta maan itäosassa, kertoo alueen kuvernööri Serhi Haidai Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. Ukrainalaisjoukot ovat joka kerta estäneet yritykset ja tuhonneet runsaasti venäläisten kalustoa. Venäjä on niin ikään menettänyt yrityksissä satoja sotilaita.

Venäläiset ovat yrittäneet rakentaa ponttonisiltoja niin, että taisteluhelikopterit ja pikaveneet suojaavat työtä. Haidain mukaan tämä ei kuitenkaan ole auttanut, sillä ukrainalaiset ovat tuhonneet kaluston.

Haidain mukaan ukrainalaiset ovat tuhonneet yli 70 panssaria tai panssariajoneuvoa, kun niitä on oltu siirtämässä joen yli. Ukrainan armeija julkaisi perjantaina videon, jossa näkyy tuhoutunut ponttonisilta ja romuttuneita ajoneuvoja. Sen kuvauspaikkaa ei kuitenkaan ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Liki kaikki sillat tuhottiin jo sodan alkuvaiheessa, joten Donetsin ylittäminen on osoittautunut venäläisille erittäin vaikeaksi.

Haidain mukaan siviilien evakuointi Donetskista on Ukrainan sotamenestyksestä huolimatta hyvin monimutkaista, sillä kranaattituli ja ilmapommitukset kaupunkeihin ja kyliin jatkuvat edelleen rajuina.

Ukrainassa alkoi ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti venäläissotilasta vastaan

Ukrainassa syyttäjäviranomaiset ovat aloittaneet ensimmäisen sotarikosoikeudenkäynnin 21-vuotiasta venäläissotilasta vastaan, kertoo BBC. Sotilasta syytetään 62-vuotiaan siviiliin kylmäverisestä tappamisesta.

Oikeudenkäynti aloitettiin perjantaina alustavalla kuulemisella, jossa sotilas muun muassa vahvisti kuuluvansa Venäjän asevoimiin. Syyttäjän aloituspuheenvuorossa todettiin, että syytetyn epäillään tappaneen polkupyörällä liikkuneen miehen Sumyn alueella helmikuun lopussa.

Syytetyn yksikkö oli perääntymässä sen jälkeen, kun se oli joutunut ukrainalaisten hyökkäyksen kohteeksi. Matkalla he näkivät puhelimeen puhuvan miehen, jonka syytetyn epäillään tappaneen ampumalla tätä auton ikkunasta useita kertoja päähän.

Veriteon motiivina epäillään olleen se, että sotilaat pelkäsivät miehen kertovan heidän liikkeistään ukrainalaisille.

Syytetty saa myöhemmin kertoa, kiistääkö hän syytteen. Oikeus jatkaa istuntoaan ensi viikolla.

Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan mukaan mies voi saada jopa elinkautisen tuomion teostaan.

Britannialta lisää sanktioita Putinin lähipiirille

Britannia asetti perjantaina lisää pakotteita Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiirille. Yhteensä 12:lle Putinin läheiselle on asetettu sanktioita.

Listalla ovat muun muassa Putinin entinen vaimo Ljudmila Otsheretnaja sekä hänen nykyisenä kumppaninaan pidetty entinen olympiavoimistelija Alina Kabajeva. Lisäksi listalla on Kabajevan isoäiti.

EU on uutistoimisto AFP:n viime viikolla näkemän asiakirjan mukaan ehdottanut sanktioiden asettamista Kabajevalle. Länsimaat uskovat Kabajevan olevan ainakin kolmen Putinin lapsen äiti.

Britannian ulkoministeri Liz Trussin mukaan sanktioilla kiristetään nyöriä Putinin elämäntyylin ympärillä.

Britannia kertoo asettaneensa pakotteita yli tuhannelle venäläiselle sen jälkeen, kun Putin aloitti hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa.

Venäjä karkottaa 10 romanialaista diplomaattia

Venäjä karkottaa 10 romanialaista diplomaattia suurlähetystöstään Moskovasta. Molemmat maat kertoivat asiasta perjantaina.

Romanian ulkoministeriön mukaan Venäjä ilmoitti lähetystön työntekijöiden olevan persona non grata eli ei-toivottuja henkilöitä. Karkotukset ovat vastareaktio Romanian huhtikuun alussa karkottamille kymmenelle venäläiselle diplomaatille.

Venäjän ulkoministeriö kertoi perjantaina, että maa kiistää tiukasti Romanian syytökset Venäjän tekemistä sotarikoksista.

Venäjän ulkoministeriö kertoi erillisessä tiedotteessa, että myös yksi Bulgarian lähetystön työntekijä julistettiin ei-toivotuksi henkilöksi.

Länsimaat ovat karkottaneet useita venäläisiä diplomaatteja ja asettaneet sanktioita Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjä on luvannut vastata näihin toimiin ja onkin jo karkottanut useita länsimaisia diplomaatteja.

Euroopan uutistoimistojen liitto vahvisti venäläisen uutistoimisto Tassin jäsenyyden jäädyttämisen

Euroopan uutistoimistojen liitto (EANA) vahvisti perjantaina, että venäläisen uutistoimisto Tassin jäsenyys liitossa on jäädytetty, koska Tass ei ole noudattanut liiton sääntöjä. Päätös tehtiin liiton yleiskokouksessa Sarajevossa.

Tass ei ole järjestön pääsihteerin Alexandru Ion Giboin mukaan noudattanut järjestön tärkeimpiin kuuluvaa periaatetta, jonka mukaan journalististen periaatteiden tulee aina ohjata uutistoimiston toimintaa.

EANAn johto jäädytti epävirallisesti Tassin jäsenyyden jo kolme päivää sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Yleiskokous vahvisti nyt päätöksen.

Venäjän mediaa valvova Roskomnadzor kielsi heti hyökkäyksen jälkeen muun muassa käyttämästä siitä sanoja sota tai hyökkäys. Lisäksi Roskomnadzor kehotti käyttämään Ukrainasta uutisoidessa vain valtion virallisia lähteitä.

EANA sanoi myös tukevansa kaikella mahdollisella tavalla Ukrainan uutistoimistoa Ukrinformia.