Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talebanin johtaja määräsi naiset käyttämään vartalon ja kasvot verhoavaa asua Afganistanissa

Afganistanissa maata hallitsevan Taleban-liikkeen johtaja on määrännyt naiset käyttämään vartalon ja kasvot verhoavaa asua, mieluiten burkhaa.

Taleban-liikkeen johtaja Hibatullah Akhundzada on määrännyt naiset käyttämään vartalon ja kasvot verhoavaa asua.

Akhundzadan mukaan burkhan käyttö on paikallaan, koska se on "perinteistä ja kunnioittavaa".

Taleban-liikkeen johtaja totesi määräyksessään myös, että mikäli naisella ei ole tärkeää tehtävää kodin ulkopuolella, "on parempi pysyä kotona".

Talebanit lupasivat uudelleen valtaan noustuaan, ettei heidän uusi hallintonsa olisi yhtä konservatiivinen kuin edellinen. Lupaukset ovat pitkälti osoittautuneet katteettomiksi, ja muun muassa naisten ja tyttöjen oikeutta koulutukseen ei ole kunnioitettu.

Hallinto ei ole perustellut tyttöjen sulkemista koulutuksen ulkopuolelle mitenkään. Talebanin ainoassa asiaa koskevassa kommentissa todettiin, että koulutuksen tulee noudattaa "islamin periaatteita".

Koulutuksen rajoittamisen lisäksi talebanit ovat muun muassa kieltäneet naisilta matkustamisen yksin kotipaikkakuntansa ulkopuolelle tai ulkomaille.

Taleban nousi valtaan viime vuonna elokuun puolivälissä sen jälkeen kun Yhdysvaltojen johtama liittouma vetäytyi Afganistanista.