Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan Saarikko korosti vappupuheessa omavaraisuuden merkitystä Suomen turvallisuudelle

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko peräänkuulutti vappupuheessaan kotimaisen energian ja ruoantuotannon merkitystä Suomen turvallisuudelle.

Saarikon mukaan keskustalaisille turvallisuus on paljon kokonaisvaltaisempi asia kuin vain kysymys siitä, liittyykö Suomi sotilasliitto Naton jäseneksi. Ukrainan sodan alun jälkeisinä kuukausina se on Saarikon mukaan ollut pohdintaa perusasioista ja arjen sujuvuudesta.

– Siitä, että kaikilla on edellytykset, nyt hintojenkin noustessa, ruokaan ja energiaan, leipään ja lämpöön, Saarikko sanoi etäyhteyden välityksellä pitämässään puheessa lauantaina.

Saarikon mukaan Suomen on entistä voimakkaammin panostettava turvallisuudenkin nimissä siihen, että energiasta ja ruoasta mahdollisimman suuri osa on kotimaassa tuotettua.

– On aivan eri asia kohdata nyt Venäjän hyökkäys ja pyrkimys irtikytkeä itsemme Venäjän energiasta, kun valtaosaltaan olemme pyrkineet niin uusiutuvaan kuin omavaraiseen lämmön ja sähkön tuotantoon.

Saarikko nosti esiin myös huolen maatilojen kannattavuudesta. Keskustajohtajan mukaan on löydettävä keinot siihen, että ruoan arvoketju toimii reilulla tavalla ja että tuottaja saa siitä osansa.

– Näinä poikkeuksellisina maailmanaikoina on erityisen tärkeää, että jokainen peltohehtaari tulisi Suomessa viljellyksi. Ei vain meidän, vaan koko maailman mahdollisen nälänhädän vuoksi. Me kyllä pärjäämme, mutta omavaraisuuden merkitystä ruoan suhteen ei sovi sivuuttaa, Saarikko sanoi.