Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden syrjintäkokemukset ovat olleet viime vuosina kasvussa, kertoi Aluehallintoviraston (avi) tiistaina.
Viimeisen kahden vuoden aikana kansalaisuuteen ja kieleen liittyvien valvontapyyntöjen määrä on noussut merkittävästi. Asia käy ilmi työsuojeluviranomaisen raportista.
Työsuojeluviranomainen valvoo syrjinnän kieltoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä sekä syrjintää kokeneiden pyynnöstä että viranomaisten aloitteesta.
Vuoden 2021 aikana työsuojeluviranomainen sai noin 570 työsyrjintään liittyvää yhteydenottoa. Useimmiten yhteydenottaja kysyi neuvoja jonkun asian käsittelyyn työpaikalla tai halusi tiedustella, onko hänen tapauksessaan kyse syrjinnästä vai ei.
Syrjintähavainnon voi antaa nimettömänä
Havaittu syrjintä liittyi useimmiten terveydentilaan, muuhun henkilöön liittyvään syyhyn, kansallisuuteen tai kieleen.
– On hienoa, että ulkomaalaista alkuperää tai kansalaisuutta olevat työntekijät ovat viime vuosien aikana aiempaa enemmän rohkaistuneet ottamaan yhteyttä viranomaiseen. Pystymme puuttumaan työelämän syrjintään vain, jos tapahtumat tuodaan tietoomme, sanoi ylitarkastaja Päivi Laakso Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta tiedotteessa.
Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9–15 numerossa 0295 016 620. Numeroon voi soittaa kertomatta nimeään. Yksittäisen työntekijän tai työnhakijan syrjintätapausta valvotaan vain hänen omalla suostumuksellaan. Muista syrjintähavainnoista voi antaa nimettömän vihjeen, Aluehallintovirasto sanoo.