Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Keskustan historiallinen puoluevaltuuston kokous jatkuu turvallisuuspoliittisella keskustelulla, Ranskassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa, Tänään palmusunnuntaina virvotaan varvotaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ruotsin puolustusministeri Tuomiojan kommenteista: Asia ei ole ollut esillä muiden ruotsalaisten puolueiden kanssa - kuvaa keskusteluita myös luottamuksellisiksi

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo Svenska Dagbladetille ja Expressen-lehdelle, että keskustelu suomalais-ruotsalaisesta puolustusliitosta ei ole ollut pöydällä muiden ruotsalaisten puolueiden kanssa.

Hän myös totesi, että ei kommentoi "luottamuksellisia keskusteluita".

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoi aiemmin Hufvudstadsbladetille, että Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.

Keskustan historiallinen puoluevaltuuston kokous jatkuu turvallisuuspoliittisella keskustelulla

Keskustan puoluevaltuuston kokous jatkuu Vaasassa sunnuntaina turvallisuuspoliittisella keskustelulla. Euroopan ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkymistä ja vaihtoehdoista keskustelevat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen. Lisäksi puheenvuoron pitää eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Puoluevaltuuston kokous muotoutui historialliseksi, koska keskusta antoi lauantaina valtiojohdolle tuen hakea tarvittaessa Naton jäsenyyttä. Monilla keskustalaisilla on perinteisesti ollut varautunut suhtautuminen Suomen mahdolliseen jäsenyyteen puolustusliitto Natossa.

Puoluevaltuusto käyttää puolueessa ylintä päätösvaltaa puoluekokousten välillä.

Tänään palmusunnuntaina virvotaan varvotaan

Oven taakse voi ilmestyä tänään pupuja ja noitia, sillä tänään vietetään palmusunnuntaita. Virpojat toivottavat terveyttä koristellun pajunkissavitsan kera ja pyytävät vastineeksi palkkaa.

Viime pääsiäisenä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeisti lapsia virpomaan ulkona oman lähipiirin parissa. Tänä vuonna ohjeistusta ei annettu ja koronarajoituksia on purettu.

Palmusunnuntaista alkavaa viikkoa kutsutaan nimellä hiljainen viikko, ja sen jokaiselle päivälle on olemassa oma pääsiäisajan nimi. Pääsiäisloman ensimmäinen päivä on pitkäperjantai, ja pitkä viikonloppu kestää toiseen pääsiäispäivään eli maanantaihin asti.

Ranskassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa

Tänään on Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä. Presidenttikilvasta on tulossa odotettua tiukempi taisto, joskin kärkiehdokkaat ovat tuttuja jo viiden vuoden takaisista vaaleista.

Ennusteiden mukaan taisto presidentin paikasta käydään liberaalin, istuvan presidentin, Emmanuel Macronin ja äärioikeistolaisen Marine Le Penin välillä.

Mikäli Macron selviytyy toiselle kierrokselle ja hänet äänestetään lopulta toiselle kaudelle, hänestä tulee ensimmäinen uudelleenvalittu Ranskan presidentti sitten vuoden 2002.

Ukrainan pakolaisille kerättiin kampanjalla yli 10 miljardia

Ukrainan pakolaisten avuksi on kerätty yli 10,1 miljardia euroa kansainvälisellä varainkeruukampanjalla.

Stand Up For Ukraine -tapahtumalla kerättiin 9,1 miljardia euroa sotaa pakeneville ihmisille, jonka lisäksi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD lupasi ylimääräisen miljardin.

Tapahtumaa olivat organisoineet yhdessä Euroopan Unioni ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Osana varainkeruutoimia Euroopan investointipankki (EIP) ilmoitti verkkosivuillaan neljän miljardin euron ohjelmasta, jolla "tuetaan ukrainalaisia pakolaisia vastaanottavia EU:n jäsenvaltioita ja autetaan kehittämään elintärkeää sosiaalista infrastruktuuria".

Yli 4,4 miljoonaa pakolaista on paennut Ukrainasta sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys alkoi 24. helmikuuta. Suurin osa heistä on paennut EU-maihin.

Pakistanin pääministeri Imran Khan hävisi luottamusäänestyksen - erotetaan tehtävästä viikkojen sekasorron päätteeksi

Pakistanin pääministeri Imran Khan erotetaan tehtävistään tämän hävittyä luottamusäänestyksen. Tilannetta edelsi viikkoja jatkunut poliittinen sekasorto maan parlamentissa.

Uusi pääministeri on määrä valita maanantaina. Hyvin vahvana ennakkosuosikkina Khanin seuraajaksi pidetään Pakistanin Muslimiliigan johtajaa Shehbaz Sharifia.

Pakistanin pääministereistä yksikään ei ole palvellut loppuun kokonaista virkakauttaan, mutta 69-vuotias Khan on ensimmäinen joka menettää toimensa luottamusäänestyksessä.

Khan yritti pysyä vallassa muun muassa hajottamalla parlamentin ja määräämällä uudet vaalit, mutta maan korkein oikeus tyrmäsi väistyvän pääministerin toimet laittomina. (Lähde: AFP)

Suomalaiset luistelivat hopealle ja pronssille muodostelmaluistelun MM-kisoissa

Kanadalainen Les Supremes on luistellut kullalle kotiyleisön edessä Kanadan Hamiltonissa järjestetyissä muodostelmaluistelun MM-kisoissa.

Tiimi keräsi yhteispisteitä lyhytohjelmasta ja vapaaohjelmasta 236,31.

Suomalaisjoukkueet ylsivät hopealle ja pronssille, kun Marigold Ice Unity luisteli kakkossijalle pistein 228,72 ja Helsinki Rockettes kolmanneksi pistein 226,20.

Rocketess johti kisoja vielä eilisen lyhytohjelman jälkeen, mutta lauantain myöhäsillan vapaaohjelmassa joukkue ylsi viidenneksi. Kahden luistelijan kaatuminen otteettomassa askelsarjassa katkaisi haaveet kullasta.

Marigold on voittanut MM-kullan viidesti, Rockettes kolmesti. MM-kisat luisteltiin ensi kertaa vuoden 2019 Helsingin kisojen jälkeen.

Schefflerin johtoasema vahvistui, Woodsin Masters-paluu jatkui epätasaisena

Yhdysvalloissa golf-tähti Tiger Woodsin toiveet voitokkaasta paluusta viheriöille näyttävät Mastersin kolmannen kierroksen jälkeen yhä epätodennäköisemmiltä.

Turnauksen voittajan saamaa kuuluisaa vihreää takkia tavoitteleva Woods pelasi lauantaina uransa heikoimman Masters-kierroksen, kuusi yli par 78.

Woods ei ollut ainoa, jonka peliin myrskyisät tuulet vaikuttivat, mutta yltäminen voittoon yhdeksän lyönnin takamatkalta Scheffleriin nähden on todennäköisesti mahdotonta.

Georgian Augustassa pelattavan arvoturnauksen johdossa jatkoi Scottie Scheffler, joka tavoittelee ensimmäistä Masters-voittoaan. (Lähde: AFP)