Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Potilasturvallisuuslain valmistelu alkaa – esitys aiotaan saada ensi viikon alussa eduskuntaan

Hallitus valmistautuu pakottamaan hoitajia töihin lainsäädännöllä, koska voimassa olevan lain mukaiset turvaamistoimet eivät riitä potilasturvallisuuden varmistamiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti perjantaina illansuussa, että laki on tarpeen ja esitys valmistellaan mahdollisimman pian.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi aiemmin STT:lle, että jos laki potilasturvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan, tavoite on saada se heti ensi viikon alussa valtioneuvoston istuntoon ja eduskuntaan.

Hän sanoo, että tärkeimmät perusteet, joilla lakossa olevia hoitajia voisi lailla määrätä töihin, ovat riittävä suojelutyöhön osallistuminen vammautumisten ja kuolemien ehkäisemiseksi ja potilasturvallisuuden turvaamiseksi.

Vuonna 2007 hoitajien työtaistelun aikaan valmisteltiin myös potilasturvallisuuslaki, mutta ihan vastaava määräaikainen laki ei tähän tilanteeseen Varhilan mukaan soveltuisi.

Nyt valmisteltava lakiesitys koskee välttämättömiä hoitoja, joita ovat muun muassa tehohoito, päivystys ja siihen välittömästi liittyvä hoito, ensihoito, synnytykset, välitöntä hoitoa vaativat syöpätapaukset sekä muu näihin verrattava potilaiden hengen turvaamiseksi tai vammautumisen estämiseksi tarvittava hoito.

Hoitajat vetoavat eduskuntaan

Keskustelu potilasturvallisuuslain valmistelusta aiheutti hoitajissa raivoa, kertoi Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi perjantaina STT:lle.

– Potilasturvalain säätäminen on perustuslain vastaista ja rikkoo hoitajien lakko-oikeutta. Toivomme, että eduskunnalla on viisautta jättää säätämättä laki, joka pakottaa hoitajat töihin.

Kirvesniemen mukaan suojelutyöstä on neuvoteltu paikallisesti ja sitä on annettu lakkoilmoituksen mukaisesti. Jos haasteita työpaikalla on, se johtuu hänen mukaansa työnantajan riittämättömästä valmistautumisesta lakkotilanteeseen.

– STM on antanut ohjauskirjeen 21. maaliskuuta. Siinä on kuuden esimerkin lista, mitä työnantaja voi tehdä potilasturvallisuuden eteen. Käsityksemme mukaan työnantaja ei ole ryhtynyt riittävän ajoissa näihin muihin suojelutoimenpiteisiin.

Kirvesniemi huomauttaa, että lakko loppuu, kun palkoista ja työolojen parantamisesta saadaan sopimus aikaiseksi, mutta tällä hetkellä kukaan ei neuvottele lakon lopettamisesta.

Myös STM painotti torstaina tiedotteessaan, että ensisijainen vastuu riskeihin varautumisesta ja jatkuvuudenhallinnasta on palveluita järjestävillä ja tuottavilla organisaatioilla ja viranomaisilla. Ministeriön on kuitenkin tuettava kansalaisten oikeutta saada välttämätön kiireellinen hoito.

Huolta sairaanhoitopiireissä

Tehyn ja Superin lakko alkoi perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä. Ammattiliittojen mukaan tällä lakkokierroksella on mukana 25 000 hoitajaa.

Kaikista kuudesta sairaanhoitopiiristä on esitetty huolia, joiden mukaan työntekijäjärjestöjen paikallisissa neuvotteluissa esittämä suojelutyöresurssi on riittämätön turvaamaan välttämättömän kiireellisen hoidon.

– Uhattuna on erityisesti päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoito, mikä vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen, johtajaylilääkärien allekirjoittamassa kannanotossa todettiin.

Seuraava, 13 sairaanhoitopiirin ja 40 000 hoitajan lakko alkaa kahden viikon päästä, ellei sopua synny sitä ennen.