Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ja Yhdysvallat sopuun uudesta datasiirtosopimuksesta

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat päässeet pääpiirteittäin sopuun uudesta datasiirtosopimuksesta, ilmoitti Brysselissä vieraillut Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden.

Bidenin mukaan uusi sopimus alleviivaa yhteistä sitoumusta yksityisyyteen, tietosuojaan ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Vuonna 2020 EU-tuomioistuin mitätöi Yhdysvaltojen ja EU:n välisen Privacy Shield -datasiirtosopimuksen yksityisyyden suojaan liittyvien huolien vuoksi. Päätöksen myötä osa eurooppalaisten datan siirrosta Yhdysvaltoihin kaupallisessa tarkoituksessa estettiin.

Ilman datasiirtosopimustakin dataa on liikkunut Atlantin yli, sillä EU:lla on datansiirtoon käytetty vakiolauseke SCC, joka määrittelee datasiirtoa EU:n ja sen ulkopuolisten maiden välillä.

Ilman vahvempaa datasiirtosopimusta moni teknologiayritys on kuitenkin joutunut olemaan lakiteknisessä epätietoisuudessa.

Vuoden 2020 tuomioistuinpäätöksen takana oli itävaltalaisen aktivistin Max Schremsin tekemä valitus. Hän oli myös romuttanut oikeusteitse vuonna 2015 EU:n ja Yhdysvaltojen silloisen Safe Harbor -sopimuksen, johon teknologiayritykset nojasivat toimiessaan eri mantereilla.