Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä hakee KKO:lta valituslupaa – hovioikeus kumosi Aarnion elinkautisen tuomion palkkamurhajutussa

Syyttäjä hakee korkeimmalta oikeudelta (KKO) valituslupaa Jari Aarniota koskevassa asiassa, tiedotti Syyttäjälaitos perjantaina.

Helsingin hovioikeus kumosi helmikuussa Aarnion elinkautisen vankeustuomion lähes 20 vuoden takaisesta Vuosaaren palkkamurhasta. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet murhasta epävarsinaisena laiminlyöntirikoksena.

Syyttäjälaitoksen mukaan kyseessä on sellainen rikos, josta ei juuri ole KKO:n oikeuskäytäntöä. Syyttäjälaitos katsoo, että asiasta olisi siksi tärkeää saada KKO:n ennakkopäätös.

Syyttäjät lähtevät valituksessaan siitä, että Aarnio tiesi tekeillä olevasta murhasta ja että hänen olisi tullut asemassaan poliisina ryhtyä toimiin sen estämiseksi.

Käräjä- ja hovi oikeus eri linjoilla

Käräjäoikeuden mukaan tapahtuma-aikaan Helsingin huumepoliisin päällikkönä työskennellyt Aarnio tiesi palkkamurhahankkeesta etukäteen eikä pyrkinyt estämään sitä, vaikka olisi ollut poliisina vastuuasemansa takia velvollinen niin tekemään.

Hovioikeuden mukaan Aarniolla ei ollut virka-asemaan perustuvaa velvoitetta estää ruotsalais-turkkilaisen ammattirikollisen Volkan Ünsalin kuolemaa, hän ei ollut ottanut sitä tehtäväkseen eikä hänellä ollut yksityiskohtaista tietoa henkirikoksen toteuttamisesta.

Hovioikeus piti voimassa myös murhasta syytetyn entisen United Brotherhood -rikollisryhmän johtajan Keijo Vilhusen vapauttavan käräjätuomion. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, ettei Vilhusen ollut näytetty osallistuneen murhaan tekijäkumppanina yhdessä aiemmin tuomittujen miesten kanssa.