Zelenskyi kehottaa länsimaita ratkomaan kiireellisesti hävittäjien toimitukseen liittyvät ongelmat – USA: Puolan tarjous lennättää hävittäjiä Ukrainaan Nato-tukikohdasta "ei ole kestävä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa länsimaita ratkaisemaan kiireellisesti Puolan hävittäjätarjoukseen liittyvät ongelmat. Zelenskyi kertoi asiasta Telegram-viestipalvelussa julkaisemallaan videolla .

Puolan ulkoministeriö kertoi eilen, että se voisi toimittaa vanhoja Mig-29-hävittäjiään Yhdysvalloille saksalaiseen Ramsteinin lentotukikohtaan, josta Yhdysvallat luovuttaisi ne eteenpäin Ukrainaan.

Yhdysvallat pitää ongelmana, että Venäjän haastamaan ilmatilaan tuotaisiin hävittäjiä Naton ja Yhdysvaltojen käyttämästä tukikohdasta.

– Milloin päätös tulee? Katsokaa, olemme sodassa! Zelenskyi kertoi videolla.

Zelenskyi kertoi seuranneensa medioiden välityksellä Puolan ja Yhdysvaltain keskustelua aiheesta.

– Meillä ei ole aikaa medioille ja kaikelle tälle viestien lähettämiselle. Kyse ei ole pingiksestä vaan ihmishengistä, Zelenskyi kertoi.

Venäjän Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi tänään, että Puolan tarjous voi johtaa "vaaralliseen tapahtumakulkuun".

Yhdysvaltain varapresidentti Harris vierailee tänään Puolassa

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris lähtee tänään vierailulleen Puolaan. Valkoisen talon virkamiesten mukaan hänen on tarkoitus keskustella Ukrainalle annettavasta aseavusta. Harris tapaa huomenna Puolan presidentin Andrzej Dudan ja pääministerin Mateusz Morawieckin.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi aiemmin tänään ministeriön tiedotteessa, että Puolan tarjous viedä Mig-29-hävittäjiä Ukrainaan saksalaisen lentotukikohdan kautta "ei ole kestävä".

Yhdysvallat yllättyi eilen Puolan ulkoministeriön ilmoituksesta luovuttaa hävittäjiä Nato-tukikohdan kautta Ukrainaan. Yhdysvaltojen hallinnon edustaja kertoi eilen maan senaatin kuulemisessa, ettei asiaa oltu koordinoitu Yhdysvaltain ja Puolan välillä etukäteen.

Kirby kertoi tiedotteessa, että Puolan hallitus saa päättää itse, antaako hävittäjiä Ukrainan käyttöön. Hänen mukaansa Puolan ehdotus tuo kuitenkin ilmi asiaan liittyviä monimutkaisuuksia.

– Jatkamme keskustelua Puolan ja muiden Nato-liittolaistemme kanssa asiasta ja sen luomista logistisista vaikeuksista, mutta uskomme, ettei Puolan ehdotus ole kestävä, kertoo Kirby.

Hävittäjien toimittaminen Nato-maista Ukrainaan on ollut arkaluontoinen asia, koska jotkut Natossa pelkäävät sen tekevän Natosta sodan osapuolen. Yhdysvallat on aiemmin ollut asian suhteen varovainen sanankäänteissään.

Harrisin tapaaminen oli sovittu jo ennen Puolan ja Yhdysvaltain välistä sekaannusta hävittäjistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka