Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeri Mikkonen: Ukrainasta sotaa pakenevat saavat oleskeluluvan EU:sta ainakin vuodeksi

Euroopan unionin sisäministerit ovat sopineet tilapäisestä suojelusta Ukrainasta sotaa pakeneville. Päätöksen nojalla Ukrainasta tulevat pakolaiset saavat oleskeluluvan Suomeen tai muihin EU-maihin ilman erillistä turvapaikkaprosessia.

Historiallisesta päätöksestä kertoi suomalaistoimittajille sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.). Mikkosen mukaan ukrainalaisilla on oikeus majoitukseen, toimeentuloon, koulunkäyntiin, päivähoitoon ja terveydenhuoltoon. Lisäksi heillä on välitön oikeus työntekoon.

– Tämä on tietysti tärkeää. Tiedämme, että tällä hetkellä se, että turvapaikanhakijoilla ei ole työnteko-oikeutta, on ollut monelle haaste, hän sanoi.

Säännös on automaattisesti voimassa vuoden, mutta sen voimassaoloa voidaan pidentää vähitellen tarvittaessa aina kolmeen vuoteen asti.

Kyse on niin sanotusta tilapäisen suojelun direktiivistä. Suomi oli ennakkoon kannattanut säännöksen aktivointia, koska sillä voidaan taata suojelua tarvitseville nopeasti samankaltainen asema kaikkialla EU:ssa.

Suomessa on Mikkosen mukaan jo varauduttu siihen, että säännös tulee voimaan ja miten se toimeenpannaan. Hän toivoi, että direktiivi voisi tulla voimaan jo huomenna.

– Oli hienoa, että tässä pystyimme löytämään yhteisen EU-tason ratkaisun. Myös EU:n ulkopuoliset maat, kuten Norja ja Sveitsi, ilmoittivat, että ne aikovat tehdä vastaavan oman lainsäädäntönsä, jotta Euroopan alueella on yhteinen käytäntö, hän sanoi.

Sisäministerien päätös oli Mikkosen mukaan yksimielinen.

Ukrainasta lähtenyt jo miljoona ihmistä

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Ukrainasta on seitsemän päivän aikana paennut noin miljoona ihmistä naapurimaihin. Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina.

Ukrainalaiset ovat voineet tulla Schengen-alueelle, kuten Suomeen, ilman viisumia kolmeksi kuukaudeksi. Sen takia varsinaisia turvapaikkahakemuksia on Mikkosen mukaan jätetty varsin vähän mihinkään EU-maahan.

– Monet ovat menneet ystävien ja sukulaisten luokse eivätkä ole sitä turvapaikkaa hakeneet, Mikkonen totesi.

Tilapäisen suojelun direktiivi on jo vuodelta 2001, mutta sitä ei ole koskaan käytetty. Se on tarkoitettu joukoittaisen maahantulon tilanteisiin, joissa EU-alueelle saapuu kolmansien maiden kansalaisia, jotka eivät voi palata kotimaahansa erityisesti sodan, väkivallan tai ihmisoikeusloukkausten takia.