Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK:n kysely: Yrityksiltä laaja tuki Suomen Nato-jäsenyydelle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsenyritykset ovat vankasti Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. EK:n kyselyn mukaan yrityksistä lähes 55 prosenttia kannattaa Suomen liittymistä Natoon. Suurten, yli 250 työntekijän yritysten joukossa kannattajia on kaksi kolmannesta. Alle kymmenen työntekijän yritysten joukossa kannattajien osuus nousi vain hiukan yli puolen.

Toimialan mukaan jaettuna Nato-jäsenyys sai eniten kannatusta teollisuudessa, jossa kannattajia oli liki 62 prosenttia. Rakennusyhtiöistä samaa mieltä oli vain 47 prosenttia.

Kielteisen kannan otti vajaat 12 prosenttia kaikista vastanneista yrityksistä ja noin kolmannes ei osannut vastata. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies piti tulosta odotetun kaltaisena.

– Myönteinen kanta Suomen liittymiseksi Natoon ei ollut yllätys. Asia tulee selvittää perusteellisesti, keskustelua on käytävä faktapohjaisesti ja muuttunut turvallisuustilanne tiedostaen. Turvallisuuskysymyksillä on väistämättä vaikutusta myös Suomen elinkeinoelämään, Häkämies sanoi tiedotteessa.

Haittaa myyntiin, raaka-aineiden hankintaan ja logistiikkaan

Kyselyssä ilmeni myös, että yritykset kannattavat lähes yksituumaisesti Venäjälle asetettuja pakotteita, vaikka monet arvioivat niiden vaikeuttavan toimintaansa. Pakotteita tuki lähes 94 prosenttia vastanneista ja 32 prosenttia arveli niiden haittaavan omaa toimintaa ainakin jonkin verran.

Suuryrityksissä haittavaikutuksia ennakoi suurempi määrä eli 56 prosenttia vastaajista.

Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan odotettiin aiheuttavan haittaa 42 prosentissa yrityksistä. Noin 44 prosenttia ennakoi kriisin haittaavan tuotteiden ja palvelujen myyntiä, vajaa kolmannes odotti haittaa raaka-aineiden hankinnoille ja viidennes ongelmia logistiikalle.

Vastaukset kerättiin yhteensä noin 1 100 yritykseltä helmi-maaliskuun vaihteessa.