Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Haavisto: Sodan uhka Ukrainassa on todellinen

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan sodan uhka Ukrainassa on todellinen. Hänen mukaansa ei ole voitu todentaa, että Venäjä vetäisi joukkojaan pois Ukrainan lähialueilta.

Haaviston mukaan Donbassin suunnalla tapahtuneet välikohtaukset lisäävät sotilaallisen yhteenoton riskiä alueella. Itä-Ukrainan separatistit ja Ukrainan hallituksen joukot syyttivät torstaina toisiaan raskailla aseilla tehdyistä iskuista ja aseleporikkomuksista osapuolten välisellä rintamalinjalla.

Haavisto korostaa kaikkien diplomaattisten kontaktien tärkeyttä, etenkin kun sotilaallinen tilanne näyttää kiristyneen.

– Tällaisessa tilanteessa on aina vaarana se, että tilannetta eskaloidaan erilaisilla provokaatioilla. Täytyy koko ajan selvittää sitä, mitkä uutiset pitävät paikkansa ja kuka on toimenpiteiden takana. Se on näissä konfliktitilanteissa hyvin vaikeaa, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa.

– Nyt pienetkin uutiset nousevat suuriksi, kun jännite on tällainen, Haavisto jatkoi.

Myös diplomaattien karkotukset pitävät Haaviston mukaan yllä suurta huolta tilanteen kehittymisestä. Torstaina kerrottiin Venäjän karkottaneen Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystön apulaissuurlähettilään Bart Gormanin.

– Tässä on ollut monta jännitteistä päivää. Vielä ei näy valoa tunnelin päässä, Haavisto sanoi.

Haavisto muistuttaa, että Itä-Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien jatkuneissa taisteluissa on kuollut jo noin 15 000 ihmistä.

– Täytyy toivoa, ettei tapahdu mitään, mikä eskaloisi tilannetta vieläkin pahemmaksi, Haavisto jatkoi.

Halla-aho: Itä-Ukrainan ampumistapauksessa voi olla kyse Mainilan laukauksiin verrattavasta tapauksesta

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) arvioi, että Itä-Ukrainan ampumistapauksessa voi olla kyse Mainilan laukauksiin verrattavasta tapauksesta.

Niin kutsutun Luhanskin kansantasavallan separatistijohtaja on väittänyt venäläismedialle, että Ukrainan asevoimat olisivat tulittaneet viittä eri kohdetta rintama-alueella.

Mainilan laukaukset olivat Neuvostoliiton lavastama tykistöisku, jonka tarkoituksena oli saada Suomi näyttämään hyökkääjältä talvisodassa marraskuun lopussa vuonna 1939.

– Kyllähän tämän voi tulkita niin, että tämä voisi olla jonkinlainen provokaatio Venäjän tukemien terroristien taholta, jolla yritetään saada ukrainalaiset joko käynnistämään laajempi konflikti tai ainakin näyttämään syyllisiltä sellaiseen konfliktiin, jotta saataisiin veruke omille jo aiemmin suunnitelluille sotilaallisille toimille, Halla-aho sanoi STT:lle eduskunnassa.

"Läpinäkyvää toimintaa"

Jos kyseessä on Mainilan laukauksiin verrattavissa oleva operaatio, Venäjän toiminta on Halla-ahon mukaan läpinäkyvää – kuten oli myös Neuvostoliiton toiminta Mainilassa vuonna 1939.

– On aika vaikea tässä kohdassa arvioida, että onko siitä kyse. Mutta ei se mitenkään täysin odottamatonta olisi, että Venäjä toimisi tällä tavoin, Halla-aho arvioi.

– Ehkä tässä myös haetaan Venäjän puolelta sisäpoliittista yleisen mielipiteen selkänojaa, jos pystytään syöttämään sellainen tarina että Venäjä tai Itä-Ukrainassa asuvat venäläiset ovat jonkinlaisten sotatoimien kohteena.

Tietojen paikkansapitävyyttä vaikea arvioida

Halla-aho korostaa, että Itä-Ukrainasta tulevien tietojen paikkansapitävyyttä on vaikea arvioida.

– Ei ole mitään keinoja arvioida näiden tietojen luotettavuutta. Riippumattomat tarkkailijat näyttävät ainakin kansainvälisen median mukaan olevan sitä mieltä, että jonkinlaista tulitoimintaa siellä on, mutta mihin se liittyy, sitä on täältä käsin täysin mahdotonta arvailla, Halla-aho sanoi.

Halla-aho painottaa myös, että Itä-Ukrainan suunnalta kuultavat uutiset ampumisista eivät ole mitenkään poikkeuksellisia.

– Tulitaukolinjan yli on ammuttu molempiin suuntiin niin kauan kuin tämä konflikti on ollut käynnissä. Ei tässä varmaan asiallisesti mitään isoa muutosta ole tapahtunut, mutta tietenkin tässä tilanteessa tuollaisia tapahtumia seurataan tavallista tarkemmin ja tilanne on tavallista herkempi.