Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton pitäisi kutsua jäsenikseen siihen kuulumattomat EU-maat, sanoo Heidi Hautala – "Tosiasiat eivät puhu enää puolueettomuuden puolesta"

Vihreiden europarlamentaarikon Heidi Hautalan mukaan Naton pitäisi kutsua jäsenikseen kaikki ne EU:n jäsenvaltiot, jotka eivät ole sen jäseniä.

Hautala käsitteli Euroopan parlamentissa keskiviikkona pitämässään puheessa EU:n vaikutusmahdollisuuksia tilanteessa, jossa Venäjä kohdistaa sotilaallista uhkaa Ukrainaan.

Hautalan mukaan EU:n vaikutusvaltaa nykyisessä kriisissä heikentää se, että kuusi sen jäsenmaista ei kuulu sotilasliitto Natoon. Nämä jäsenmaat ovat Suomi, Ruotsi, Itävalta, Irlanti, Malta ja Kypros.

– Jotkut näistä jäsenmaista saattavat vielä uskoa puolueettomuuteen, vaikka tosiasiat eivät puhu enää puolueettomuuden puolesta, Hautala sanoi.

Hänen mukaansa jotkut näistä maista toivovat, että EU on muuttumassa puolustusliitoksi.

– Tätäkään toivetta eivät tosiasiat tue, Hautala sanoi.

Hautala viittasi myös Suomeen. Hautala kertoi puheessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin saaneen jo aikaan sen, että Suomessa on tapahtunut Hautalan mukaan "aivan selvä" liikahdus Naton suuntaan.

– Kuten tiedätte, niin Suomi on jo vuosia ollut Naton vahva kumppani, Hautala sanoi.

Suomalaiset äänestivät tukipaketin puolesta

Euroopan parlamentti näytti keskiviikkona vihreää valoa 1,2 miljardin euron lainapaketille, jota tarjotaan Ukrainalle, kertoo Euroopan parlamentin lehdistöpalvelun tiedote.

Kaikki suomalaiset europarlamentaarikot äänestivät paketin hyväksymisen puolesta.

Euroopan komissio esitti tukipakettia tammikuussa, ja myös EU:n jäsenmaat ovat antaneet sille tukensa. Komission esityksen mukaan laina on kriisitilanteen nopeaa apua, joka vahvistaa Ukrainan selviytymiskykyä.

Ukraina saa tukipaketin lainat kahdessa maksuerässä. Ensimmäinen erä voidaan maksaa heti, jos ehdot täyttyvät. Saadakseen talousapua Ukrainan on osoitettava, että se on vienyt eteenpäin Kansainvälisen valuuttarahaston luomaa makrotalousohjelmaa.

EU ja eurooppalaiset finanssi-instituutiot ovat myöntäneet Ukrainalle yli 17 miljardia euroa talousapua lainojen ja avustusten muodossa vuoden 2014 jälkeen, selviää EU-komission lähteistä.