Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-ahon valiokuntapuheenjohtajuudesta käytiin poikkeuksellinen lippuäänestys – taustalla RKP:n Eva Biaudet'n vaatimus

Perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon valinta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan johtoon varmistui keskiviikkona.

Valiokunta valitsi Halla-ahon puheenjohtajakseen suljetulla lippuäänestyksellä. Halla-aho sai tarvittavan enemmistön eli yksitoista ääntä. Tyhjiä ääniä annettiin kuusi.

Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) erosi tehtävästä viime viikolla sen jälkeen, kun hänen Twitterissä esittämistään Nato-arvioista syntyi julkinen kohu. Niikko pahoitteli sittemmin huolimatonta muotoiluaan ja totesi, että puolustaa Ukrainan suvereniteettia ja Suomen ulkopoliittista linjaa. Niikko on poistanut tviitin.

Valiokunnan varapuheenjohtajana jatkaa SDP:n Erkki Tuomioja.

Tavio ihmeissään

Valiokunnan puheenjohtajan valitseminen suljetulla lippuäänestyksellä on poikkeuksellista. Yleensä lähtökohtana on, että puheenjohtajaksi valitaan edustaja, jota kyseisen valiokunnan puheenjohtajuuden saanut eduskuntaryhmä tehtävään esittää.

Eduskuntapuolueet jakavat valiokuntien puheenjohtajuudet vaalien jälkeen keskenään siten, että puolueet suuruusjärjestyksessä ottavat kukin vuorollaan yhden puheenjohtajuuden hoidettavakseen. Valiokunnan puheenjohtaja valitaan näin ollen käytännössä eduskuntaryhmässä.

Ulkoasiainvaliokunnassa istuva perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ihmetteli Twitterissä poikkeuksellista lippuäänestystä. Tavion mukaan valiokunnassa järjestettiin suljettu lippuäänestys RKP:n vaatimuksesta.

– Äänestys oli pikkusieluinen protesti osalta hallituspuolueita. Viesti oli, että puolueiden yhdessä sopimaa eduskunnan paikkajakoa ei kunnioiteta, Tavio kirjoitti Twitterissä.

"Tilanne ei muuttunut vuodesta 2012"

RKP:n ainoana edustajana ulkoasiainvaliokunnassa istuva Eva Biaudet myöntää, että suljettu lippuäänestys järjestettiin hänen aloitteestaan.

– Mielestäni Jussi Halla-aho ei ole sopiva henkilö tähän tehtävään. Yleensähän tähän tehtävään on valittu kokenut ja suurta luottamusta nauttiva henkilö, Biaudet sanoi STT:lle.

– Halla-aho on poikkeuksellinen henkilö siinä mielessä, että hänet on useamman kerran tuomittu viharikoksista, joita hän ei kadu. Hän ei kunnioita ihmisoikeuksia. Hän on kirjoituksissaan toivonut poliittisten vastustajiensa tulevan raiskatuksi omien näkemystensä vuoksi ja hän on silloin maininnut minut nimeltä. Minun on henkilökohtaisesti hyvin vaikea tuntea luottamusta häntä kohtaan, Biaudet jatkoi.

Biaudet muistuttaa, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on tärkeä rooli koko ulkoasiainvaliokunnan edustajana kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä, minkä vuoksi tehtävässä vaaditaan laajempaa luottamusta kuin vain oman eduskuntaryhmän luottamusta.

– En halua olla mukana normalisoimassa, että on OK, että meitä edustaa ihminen, joka kokee, että vihapuhe ja syrjintä ovat OK. Sen takia halusin äänestyksen, jossa voin äänestää tätä vastaan, Biaudet sanoo.

Biaudet muistuttaa myös, että vuonna 2012 Halla-aho erosi hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta sen jälkeen, kun hän oli saanut tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuolloin eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, ettei Halla-aho voi jatkaa hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalla. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tuolloinen puheenjohtaja ei osallistunut puheenjohtajien kokoukseen.

– Mielestäni tässä asiassa ei ole tapahtunut muutosta. Halla-aho ei ole ottanut etäisyyttä esittämiinsä näkemyksiin. Tämä tilanne ei ole mitenkään uusi, Biaudet sanoo.

– On ollut tapana, että se eduskuntaryhmä joka tämän paikan saa, kantaa suurta huolta, että valitsee siihen henkilön, joka pystyy nauttimaan muiden arvostusta.

"Poikkeuksellinen menettely"

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen vahvistaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajavalinnan poikkeuksellisuuden.

– Kyllä tämä on poikkeuksellista. Kun valiokunta järjestäytyy, niin yleensä puheenjohtajasta ei äänestetä, vaan valitaan yksimielisesti sen eduskuntaryhmän esittämä henkilö, joka on sen pestin saanut, Tuovinen sanoi STT:lle.

Suljettu lippuäänestys järjestetään, jos yksikin valiokunnan jäsen sellaista haluaa.

– Säännöksissä lähdetään siitä, että valiokunnan puheenjohtaja valitaan suljetulla lippuäänestyksellä, ellei valiokunta yksimielisesti toisin päätä. Käytännössä tällainen yksimielisyys on ehdoton pääsääntö, joten kyllä tämä poikkeuksellinen menettely on, Tuovinen sanoo.