Hallitus pohtii eri keinoja polttoaineiden ja energian hintojen noususta pahiten kärsivien suomalaisten tilanteen helpottamiseksi.
Poliitikot ovat ehdottaneet muun muassa ammattidieselin käyttöönottoa, muutoksia niin sanottuun jakeluvelvoitteeseen, työmatkavähennyksen verohelpotusta sekä ansiotuloverotuksen kevennystä.
STT:n tietojen mukaan hallituspuolueiden johtavat ministerit eli niin kutsuttu viisikko neuvotteli toimenpiteistä maanantaina. Tiettävästi päätöksiä asiasta ei vielä tehty. Asiasta uutisoi myös ainakin Helsingin Sanomat .
Eräästä hallituslähteestä kommentoitiin maanantaina, että yhtälö on vaikea ja virkamiehet ovat tehneet laajaa analyysia mahdollisista keinoista. On vielä epävarmaa, voidaanko ylipäätään valtion toimilla tuoda tilanteeseen sopivia ratkaisuja.
Lähde viittaa alustaviin arvioihin, joiden mukaan sähkön hintatilanne saattaa helpottaa myöhemmin tänä vuonna, kun Olkiluodon kolmas reaktori aloittaa kaupallisen tuotannon.
Sen sijaan polttoaineen hinnankehitys on hyvin epävarmaa. Maanantaina raakaöljyn hinta nousi korkeimmilleen yli seitsemään vuoteen. Hintoja on nostanut maailmantalouden elpyminen koronakriisistä sekä tuoreimmillaan myös huoli Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Ukrainassa.
Oman haasteensa tuo se, että toimet eivät saisi lisätä valtion menoja.
Jakeluvelvoite puntarissa
Pääministeri Sanna Marin (sd.) väläytti Ylen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina mahdollisuutta tehdä muutoksia nykyiseen jakeluvelvoitteeseen.
Jakeluvelvoitteen korotuksella on kuitenkin ainakin toistaiseksi ollut vähäisempi vaikutus polttoaineen hintaan kuin maailmanmarkkinahinnan muutoksilla, arvioi erityisasiantuntija Harri Haavisto työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).
Esimerkiksi tämän vuoden alusta korotus oli 1,5 prosenttiyksikköä, mikä vaikuttaa pumppuhintaan 1,9–3,7 senttiä litralta. Arvio perustuu ulkopuolisen konsulttiyhtiön tekemään raporttiin, jonka kolme ministeriötä tilasi yhdessä. Raportti julkaistiin joulukuun alussa.
Haaviston mukaan viime kesänä dieselin litrahinta tankattaessa oli noin puolitoista euroa ja nyt hinta on noin 1,85 euroa litralta.
– Silloin yli 30 senttiä hinnasta on markkinahinnanmuutoksien seurauksia ihan karkeasti arvioiden, Haavisto sanoo STT:lle.
Jakeluvelvoite on tällä hetkellä 19,5 prosenttia ja nousee asteittain 30 prosenttiin vuoteen 2029 mennessä. Päätös sovittiin viime vaalikauden päätteeksi.
Nykyinen hallitus on pohtinut nostavansa osuuden 34 prosenttiin. Hallituksessa on tosin pohdittu nykyrajan alentamista väliaikaisesti tai uuden noston hyllyttämistä kohonneiden hintojen vuoksi.
Oppositio kirittää hallitusta
Jakeluvelvoitteella edistetään uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä liikenteessä.
Velvoite tarkoittaa sitä osuutta kaikesta jakelijan myymästä polttoaineesta, jonka tulee olla uusiutuvia polttoaineita. Jakeluvelvoitetta laskemalla voitaisiin tämän kaavan mukaan vastaavasti hakea hinnanlaskua polttoaineen litrahintaan.
Harri Haaviston mukaan on kuitenkin etukäteen mahdotonta ennustaa, miten polttoaineenjakelijat veisivät velvoitteen laskun kuluttajahintoihin. Tähän on syynä se, että jakelijat ovat tehneet jo sopimukset nykyisen velvoitteen mukaisesti.
– Jos sitä velvoitetta lähdettäisiin alentamaan, ei olisi mahdollista tarkasti ja varmuudella arvioida, miten se näkyy pumppuhinnoissa, Haavisto toteaa.
Hallituksessa on myös huolta siitä, miten tietyt toimet heikentäisivät ilmastotavoitteiden saavuttamista.
Eduskunnassa tullaan kuulemaan lähiaikoina enemmänkin keskustelua energian hinnoista, sillä perussuomalaiset jätti hallitukselle viime viikolla välikysymyksen polttoaineiden ja sähkön hintojen noususta sekä hallituksen reaktion puutteesta.