HS: THL:n Mika Salminen arvostelee koronakriisin johtamisen keskittämistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kritisoi Helsingin Sanomien haastattelussa koronakriisin hoitamista Suomessa.

Hän arvostelee erityisesti kriisinhoidon johtamisen keskittämistä sosiaali- ja terveysministeriölle (STM). Salmisen mukaan kriisissä on ollut kysymys paljon muustakin kuin terveydestä.

– Hyvin äkkiähän tästä tuli kokonaisvaltainen kriisi. Ei tämä ole pelkkä terveyskriisi enää alkuvaiheen jälkeen ollut, Salminen sanoo HS:lle.

Salminen arvostelee myös sitä, että koronan vuoksi tehtyjen rajoitustoimien vaikutusta muuhun kuin itse koronatilanteeseen ei ole arvioitu tai huomioitu riittävästi. Hän nostaa esimerkiksi opiskelijoiden tilanteen.

– Mitä se esimerkiksi tarkoittaa tulevaisuuden kannalta, että meillä on yliopistot kiinni kaksi vuotta? Mikä on se lasku, mikä siitä tulee? Ei sellaista arviota ole oikein tehty. Pitäisi tehdä, Salminen sanoo HS:lle.

Salminen toivoisi, että koronan kaltaisten laajojen kriisien johtamista kehitettäisiin. Hän kaipaa hallituksen ja asiantuntijoiden väliin riippumatonta, monen sektorin edustajista koostuvaa elintä, joka ottaisi kokonaisvastuun asioiden valmistelusta ja esittelisi päättäjille erilaisia vaihtoehtoja.

Salminen kommentoi haastattelussa myös koronarokotuksia. Hänen mielestään rokotusstrategiassa tehtiin virhe viime syksynä, kun rokotuksilla tavoiteltiin tartuntojen estämistä ja annettiin ymmärtää sen olevan mahdollista.

– Se oli selvää, että väestötasolla tähän ei pystytä. Ei pitäisi luvata sellaista, joka ei pidä paikkansa, Salminen sanoo HS:lle.

Hän korostaa, että rokotteiden merkittävin hyöty on niiden antama tehokas suoja vakavaa tautimuotoa vastaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka