Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henriksson: Koronapassiin liittyy aika suuria oikeudellisia haasteita – Marin yllättyi THL:n tiukentuneesta kannasta koronapassin suhteen, toivoo lisäselvennystä tänään

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo, että koronapassin jatkoa on vakavasti pohdittava aiemmista virusmuunnoksista poikkeavan omikronin vuoksi.

Henriksson sanoi saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytaloon, että on pohdittava, riittävätkö perustelut koronapassin pitämiseen yllä, jos virus leviää riippumatta siitä, onko rokotettu vai ei. Passilla rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia, Henriksson huomautti.

Hän sanoi näkevänsä itse asiassa aika suuria oikeudellisia haasteita.

Hallitus ei ole vielä linjannut, otetaanko koronapassi tässä kuussa uudelleen käyttöön vai ei. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että tarkoitus on ollut, että helmikuun puolivälistä lähtien rajoituksia voisi jälleen kiertää passia käyttämällä.

Tällä hetkellä koronapassi toimii rajoituksista vapautumisen välineenä. Sen käyttö on tosin ollut jäädytettynä joulukuun lopusta.

Marin toisti sen, että oli yllättynyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kannan muutoksesta koronapassiin liittyen.

– Aiemmin THL on kannattanut passia myös sen vuoksi, että sitä kautta on saatu rokotekattavuutta nostettua, hän sanoi Säätytaloon mennessä.

Marin sanoi, että hallitus kuulee tänään THL:n arviosta tarkemmin.

Pääministeri kannattaa passilainsäädännön kehittämistä joka tapauksessa, sillä tulevaisuudessa voi jälleen levitä koronamuunnos, joka aiheuttaa vakavampaa tautia kuin omikron.

Hallitus valmistelee passin käytön laajentamista niin, että se toimisi rajoituskeinona itsessään eikä vain vaihtoehtona rajoituksille.

Rajoituksia alettu jo purkaa

Hallitus arvioi tänään neuvotteluissaan, miten koronarajoituksia on turvallista purkaa lisää. Marin toivoo, että rajoituksista voitaisiin luopua helmikuun aikana.

Omikronmuunnos on lisännyt koronatartuntoja runsaasti, mutta sairaalakuormitus on jäänyt suhteellisesti aiempia aaltoja alhaisemmiksi. Syynä ovat arvioiden mukaan rokotusten vaikutus taudinkuvaan sekä omikronin suhteellinen lievyys.

Hallitus käsittelee neuvotteluissaan samalla koronastrategiansa päivittämistä.

Joulukuun lopulla otettiin käyttöön merkittäviä koronarajoituksia, sillä omikronmuunnos alkoi levitä hälyttävällä vauhdilla. Samalla koronapassin käyttö jäädytettiin.

Näitä rajoituksia on alettu purkaa vähitellen. Esimerkiksi ruokaravintoloiden aukiolo- ja anniskelurajoitusta helpotettiin kolmella tunnilla. Ruokaravintolat ovat voineet olla eilisestä asti auki iltayhdeksään. Baareilla on yhä voimassa tiukat rajoitukset.

Lisäksi hallitus ohjeisti viime viikon lopulla alueita rajoitusten keventämiseen muissa matalan riskin tilaisuuksissa ja tiloissa. Linjaus tarkoitti käytännössä esimerkiksi monien liikunta- ja kulttuuripalvelujen jatkumista täystauon jälkeen.