Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabetin juhlavuoden päällä roikkuu synkkä myrskypilvi, ja sen nimi on Andrew

Jos kuningatar Elisabet oli ajatellut, että hänen 70-vuotisen vallassaolonsa juhlavuosi sujuu myönteisen iloisissa merkeissä, joutui hän pettymään rajusti.

Kuningattaren hallitsijakauden on ollut määrä huipentua historialliseen platinajuhlavuoteen, mutta jo tammikuun ensipäivinä homma lähti niin sanotusti raiteiltaan. Asialla on, kuinkas muutenkaan, perheen jälkikasvusta prinssi Andrew, jonka nimi on liitetty pitkään velloneeseen jo hovinkin mainetta tahraavaan seksuaalirikosskandaaliin.

Hovi tekikin torstaina täysin poikkeuksellisen ratkaisun, joka kansankielisesti tarkoittaa potkuja prinssille, mutta oli toki muotoiltu protokollan vaatimusten mukaisesti hienovaraisemmin sanakääntein. Prinssiltä riisuttiin sotilaalliset arvonimet. Hän ei vastedeskään työskentele edustustehtävissä eikä häntä enää tituleerata kuninkaalliseksi korkeudeksi.

BBC kuvaa hovin toimintaa sanoilla "lähes brutaalia" eli raakaa ja karkeaa, häikäilemätöntä ja arvioi, että prinssillä ei ole enää milloinkaan paluuta julkiseen elämään, kävipä seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytösten kanssa miten vain.

– Ovi on prinssiltä suljettu, BBC:n hovikirjeenvaihtaja summaa.

Toisessa tuoreessa kolumnissaan Sean Coughlan arvioi, että kyse on julmasta palatsipolitiikasta, jossa kuninkaallinen perhe etäännyttää itsensä ja hylkää yhden omistaan.

Daily Mail puolestaan muotoilee asian niin, että prinssin rooli kuninkaallisen perheen ytimessä sai shokkilopun, kun tämän perhe jätti prinssin taistelemaan hyväksikäyttösyytöksiä vastaan yksityishenkilönä.

Miten juttu etenee?

Andrew on kiistänyt jyrkästi kaikki syytökset. Vielä ei ole tiedossa, mikä on prinssin ja hänen juristiensa seuraava siirto.

Kuninkaallinen perhe ja myös Andrew itse todennäköisesti kavahtavat ajatusta pitkästä ja julkisesta oikeusprosessista, jossa tongittaisiin epämiellyttäviä yksityiskohtia prinssin intiimielämästä.

Aika näyttää, miten siviilikanne oikeudessa etenee ja jos etenee, mikä on käsittelyn lopputulos. Sovitaanko juttu sittenkin eli maksetaanko toinen osapuoli eli prinssin väitetty takavuosien uhri, tuolloin alaikäinen Virginia Giuffre (Roberts) hiljaiseksi? Syntyykö tapauksessa jokin muu ratkaisu, johon sisältyisi esimerkiksi prinssin julkinen anteeksipyyntö?

Prinssiä joka tapauksessa seurannee lopun ikää häpeällinen elostelijan, ellei hyväksikäyttäjän ja rikollisen, leima – ja ehkä juuri siksi hovi halusi tehdä näyttävän pesäeron prinssiin jo ennen kuin on edes tiedossa, miten tapaus päättyy. Mitä ilmeisimmin hovi on arvioinut, että prinssin imagon parantamiseksi ei enää ole tehtävissä mitään ja siksi raskas mainehaitta siirretään ulkokehälle.

Helikopterilentäjästä hylkiöprinssiksi

Andrew oli takavuosina varsin suosittu ja ihailtukin, sillä hän osallistui helikopterilentäjänä Falklandin saarten hallinnasta käytyyn sotaan vuonna 1982 ja mitä ilmeisimmin hoiti tehtävänsä menestyksellisesti.

Kuninkaallisen perheen suosiota säännöllisesti mittaavan analyysiyhtiö Yougovin uusimmassa listauksessa Andrew on nyt pohjamudissa. Hänen suosiolukunsa on 12 prosenttia, kun se kuningattarella on 76 prosenttia ja prinssi Williamilla ja hänen puolisollaan herttuatar Catherinella se on noin 65 prosenttia. Jopa toiseksi epäsuosituimman eli herttuatar Meghanin suosioluku on heikkoudestaan huolimatta selvästi parempi kuin Andrew'n eli 26.

Naisvastaajat ovat antaneet Andrew'lle vieläkin huonommat numerot eli vain kymmenen prosentin suosioluvun, kun kuningattarella se on naisvastaajien joukossa 80.

Yougovin tarkastelussa on viisitoista kuninkaallisen perheen jäsentä. Tuoreimmassa listauksessa eivät vielä ole mukana prinssin asemaan liittyvät uusimmat käänteet. Prosenttiluku tarkoittaa sitä osuutta vastanneista, joilla on myönteinen käsitys kyseisestä kuninkaallisesta.

Loppuvuodesta mahdollisesti lisää vaikeuksia

Hovi eittämättä pyrkii kaikin tavoin kiinnittämään huomion pois Andrew'sta. Kuningattaren juhlavuoden korostamisen lisäksi imagohaittoja torjutaan muiden perheenjäsenten voimin.

Yksi strategia on ohittaa kaikki Andrew'ta koskevat ikävät kysymykset, kuten prinssi Charles teki perjantaina, kun toimittajat kysyivät hänen näkemystään Andrew'n tilanteesta. Charles ei ollut kuulevinaan, mitä hänelle sanottiin.

Toinen strategia on nostaa esille suosittuja ja moitteettomasti edustavia Williamia ja Catherinea. Esimerkiksi noin viikko sitten Catherinesta julkaistiin näyttävät 40-vuotisvalokuvat, jotka levisivät maailman mediaan laajasti.

Mediayhtiö ITV:n kuninkaallisiin erikoistunut podcast Royal Rota käsitteli perjantaina julkaistussa lähetyksessä tilannetta.

– Tämän piti olla kuningattaren onnellinen juhlavuosi, ja me puhumme jälleen vain prinssi Andrew'sta. Musta pilvi roikkuu koko kuninkaallisen perheen yläpuolella, eikä tilanne paljon pahempi ja vakavampi voisi olla, juontajat valittelevat ja ennakoivat, että prinssillä on edessään vain huonoja vaihtoehtoja.

Jos prinssin tapaus saataisiinkin siivottua syrjään edes kuningattaren juhlavuoden merkittävimpien tapahtumien ajaksi kesäkuun alussa, on loppuvuodesta odotettavissa mahdollisesti uusia julkisia ongelmia.

Perheensä kanssa riitautuneen prinssi Harryn on nimittäin määrä julkaista myöhemmin tänä vuonna muistelmansa, jossa hän pahaenteisesti on ilmoittanut kertovansa niin sanotusti kaiken.

Prinssin ja hänen puolisonsa Archewell-järjestön sivuilla julkaistiin viime kesänä tiedote, jonka mukaan prinssi kertoo ensimmäistä kertaa elämästään ja kokemuksistaan perinpohjaisesti. Muistelmia kuvataan ennakkotekstissä muun muassa rehellisiksi ja kiehtoviksi.

Julkisuudessa on ennakoitu teoksen ravistelevan kuninkaallista perhettä varsin ikävällä tavalla.