Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka on kuollut 68-vuotiaana

Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka on kuollut 68-vuotiaana sairauden johdosta, kertoi Oikeuskanslerinvirasto keskiviikkona. Jonkka toimi oikeuskanslerina vuosina 2007–2017. Tätä ennen Jonkka toimi apulaisoikeuskanslerina vuodesta 2001. Jonkka kuoli tiistaina.

Jonkka oli oikeustieteen tohtori, jolla oli pitkä ja monipuolinen kokemus tuomioistuinlaitoksista, laillisuudenvalvonnasta ja juridisesta tutkimuksesta. Ennen oikeuskansleriksi tuloaan Jonkka työskenteli eduskunnan apulaisoikeusasiamiehenä.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa Jonkka aloitti vuonna 1993. Sitä ennen hän oli ollut yliopiston tehtävissä, kaupunginviskaalina Lahdessa ja käräjätuomarina Jyväskylän tuomiokunnassa. Hän oli myös Helsingin yliopiston dosentti.

Suomen ylin laillisuuden valvoja

Oikeuskansleri on Suomen ylin laillisuuden valvoja eduskunnan oikeusasiamiehen ohella. Oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa, että viranomaiset noudattavat voimassa olevaa oikeutta ja että perusoikeudet sekä ihmisoikeudet toteutuvat.

Oikeuskansleri on paikalla aina silloin, kun tasavallan presidentti ja valtioneuvosto tekevät virallisia päätöksiä. Oikeuskanslerin tehtäviin kuuluu myös juridisten ohjeiden antaminen ministereille.

Oikeuskanslerin virkanimitys poikkeaa muista, sillä hänet nimitetään ehdokkaiden joukosta ilman julkista vertailua tai perustelua. Kanslerin virka voidaan täyttää ilman, että se julistetaan haettavaksi. Oikeuskanslerina toimii nykyisin oikeustieteen tohtori Tuomas Pöysti, joka aloitti virassa 2018 Jonkan jäätyä eläkkeelle.

– Suruviesti pitkäaikaisen edeltäjäni ja huomattavan prosessioikeuden asiantuntijan poismenosta. Osanottoni läheisten suruun, Pöysti kommentoi Jonkan kuolemaa Twitterissä .

Jonkka osallistui viime vuosiinsa asti julkiseen keskusteluun. Näkemyksiään hän avasi vuonna 2020 ilmestyneessä kirjassa Oikeusvaltion puolesta .