Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maavoimien komentaja vaihtuu – "Maavoimat sodanjälkeisen historiansa parhaassa kunnossa"

Maavoimien komentajana aloittaa 1. tammikuuta kenraaliluutnantti Pasi Välimäki, joka otti tehtävän vastaan reserviin siirtyvältä kenraaliluutnantti Petri Hulkolta. Komentajan vaihtotilaisuus järjestettiin tänään Mikkelissä. Hulkko on johtanut Maavoimia vuodesta 2017 alkaen.

Väistyvä komentaja totesi, että voi hyvillä mielin luovuttaa tehtävät seuraajalleen, sillä Maavoimat ovat hyvässä valmiudessa.

– Sanoisin, että Maavoimat ovat sodanjälkeisen historiansa parhaassa kunnossa, ja sen paremmassa kunnossa ne eivät tämän maan resursseilla voisi olla, Hulkko summasi.

Myös Välimäen mielestä Maavoimat ovat kehittyneet Hulkon johdossa merkittävästi sekä valmiuden että koulutusjärjestelmän osalta. Tehtävää kuitenkin riittää hänen mukaansa jatkossakin.

– Ei Maavoimat vielä valmis ole, tekemistä ja parannettavaa löytyy kyllä matkan varrelta.

"Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa"

Komentajuuteen liittyvä perehdytys tapahtui pääasiassa vapaamuotoisen keskustelun muodossa viikon aikana.

– Se on ollut keskustelua siitä, miten Maavoimat makaa ja mitkä ovat keskeisiä haasteita tällä hetkellä, Hulkko kertoi.

Välimäen mukaan kulunut viikko on ollut hänen näkökulmastaan arvokas. Kokonaiskuvan muodostaminen vaatii kuitenkin kentälle jalkautumista.

– Minulla oli aikamoinen lista kysymyksiä, joista keskusteltiin. Nyt seuraavat pari kuukautta kierrän joukko-osastoja muodostamassa käsitystä siitä, että mitä tehdään. Ensi vuosi alkaa niiden suunnitelmien mukaisesti, jotka on laadittu viime syksynä ja tämän vuoden aikana.

Sekä reserviin siirtyvä että uusi Maavoimien komentaja totesivat tilaisuudessa pitämissään puheissa, että Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa. Ukrainan ja Krimin tapahtumista vuonna 2014 alkanut kehitystyö kuitenkin jatkuu edelleen.

– Seuraamme tietenkin tätä turvallisuusympäristön muutosta äärimmäisen tarkasti, Hulkko linjasi.

– Kyllä meidän on valmistauduttava ja varauduttava mahdollisiin heijastevaikutuksiin, mitä ikinä ne sitten ovatkaan, Välimäki summasi.

Uudella komentajalla takanaan pitkä sotilasura

Ennen Maavoimien komentajana aloittamistaan Pasi Välimäki on tehnyt pitkän uran Puolustusvoimissa. 1980-luvun puolivälissä suorittamansa asepalveluksen jälkeen hän suoritti upseeritutkinnon ja on toiminut muun muassa Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä, Karjalan prikaatin komentajana, YK:n sotilastarkkailijana ja Afganistanissa suomalaisen kriisinhallintajoukon apulaisoperaatiopäällikkönä. Välimäki ylennettiin kenraalimajuriksi vuonna 2019 ja kenraaliluutnantiksi viime itsenäisyyspäivänä.

Hän on syntynyt Turussa vuonna 1965.