Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n keskuspankki valmistautuu purkamaan elvytystoimia ennakoitua nopeammin – villisti laukkaava inflaatio ajaa Fediä koronnostoihin ensi vuonna

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin odotettiin keskiviikkoiltana Suomen aikaan kertovan, miten se aikoo vähentää elvytystoimiaan aiempia suunnitelmia nopeammassa tahdissa.

Ennakko-odotus on, että Fed kertoisi lopettavansa arvopaperiostot jo maaliskuussa, useita viikkoja arvioitua aikaisemmin.

Fed vähensi kuukausittaisia arvopaperiostojaan marraskuussa yhteensä 15 miljardilla dollarilla. Samaa tahtia jatkamalla ostot olisivat loppuneet kesäkuun vaiheilla.

Kun ostot loppuvat, on tie auki ohjauskoron nostamiseen. Fed ei vielä joulukuun kokouksessaan ollut puuttumassa pitkään nollassa jumittaneisiin ohjauskorkoihin, mutta yleinen odotus on, että ensi vuoden puolella korkoja nostetaan kaksi, kolme tai joidenkin arvioiden mukaan jopa neljä kertaa. Ensimmäistä koronnostoa on ennakoitu toukokuuksi.

Mittarit punaisella

Fed piti syksyn mittaan pitkään kiinni siitä, että kiihtynyt inflaatio on ohimenevä ilmiö, mutta pääjohtaja Jerome Powell on myöhemmin joutunut myöntämään, että hintojen nousu voi jäädä pitempiaikaiseksi riesaksi.

Powell vakuutti marraskuussa kongressissa, että keskuspankki tarttuu toimiin varmistaakseen, ettei korkeasta inflaatiosta tule pitkäaikaista. Korkoja nostamalla hillittäisiin kuluttajakysyntää ja jarrutettaisiin hintojen nousua. Toisaalta ohjauskorkojen nosto on tylppä ase, joka saattaa kuristaa talouden elpymistä koronan jättämästä kuopasta. Koronan aikana menetetyistä työpaikoista läheskään kaikkia ei ole saatu vielä korvattua.

Marraskuussa kuluttajahinnat nousivat Yhdysvalloissa 6,8 prosentin tahtia, nopeimmin lähes 40 vuoteen. Se on näin ollen tuntuvasti vauhdikkaampaa kuin Fedin tavoitteeksi asettama kaksi prosenttia.

Työministeriö kertoi tiistaina, että tuottajahintaindeksi kohosi marraskuussa 9,6 prosenttia, eniten koko aikana kun indeksiä on vuodesta 2010 julkaistu.

Monet ekonomistit kuitenkin arvioivat, että inflaatio on saattanut saavuttaa huippunsa, kun toimitusketjujen ongelmat alkavat hellittää.

Fedin päätöksentekoa vaikeuttaa epävarmuus koronaviruksen omikronmuunnoksen ympärillä. Monissa maissa on otettu käyttöön uusia rajoituksia, joiden vaikutuksia talouden kehitykseen on vielä vaikea arvioida.

Markkinoilla virisi keskiviikkona hermostuneisuutta, että Fedin toimet osoittautuvat liian järeiksi ja jäähdyttävät taloutta liikaa. Wall Streetillä kurssit jatkoivat Fedin päätöstä odotellessa viime päivien loivaa laskusuuntaa.