Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salomoninsaarten pääministeri pitää mellakoita yrityksenä syrjäyttää hänet

Salomoninsaarten pääministeri Manasseh Sogavare on vannonut, ettei aio erota tehtävästään mellakoitsijoiden vaatimuksista huolimatta.

Pääministeri sanoi televisioidussa puheessaan, että maan pääkaupungin väkivaltaisuudet olivat muutaman ihmisen suunnittelemia ja järjestämiä ja niiden tavoitteena oli hänen näkemyksensä mukaan syöstä hänet vallasta. Perusteita syrjäyttämiselle ei pääministerin mielestä ole.

Mellakat raunioittivat osan pääkaupungista, ja lisäksi muutamia ihmisiä kuoli.

Monet saarikansan 800 000 ihmisestä uskoo hallituksen olevan korruptoitunut ja toimivan Kiinan ja muiden ulkovaltojen etujen mukaisesti. Mellakoijien kiukku on kohdistunut juuri Sogavareen ja hallitukseen, kun väkijoukot ovat yrittäneet sytyttää parlamenttirakennuksen ja pääministerin yksityisen kodin. Poliisi on vastannut kyynelkaasulla ja varoituslaukauksin.

Sogavaren mukaan väkivaltaisuudet ovat aiheuttaneet reilusti yli 20 miljoonan euron edestä vahinkoja ja vieneet tuhat työpaikkaa maassa, jonka talous on jo valmiiksi tiukoilla koronaviruspandemian vaikutusten vuoksi. Pääministeri kertoi hallituksen työstävän apupakettia yrityksille tilanteesta toipumiseen.

Sogavare myös toisti lupauksensa siitä, että mellakointiin yllyttäneet ihmiset asetetaan vastuuseen. Hänen mukaansa tutkimusten edetessä on jo tehty pidätyksiä ja lisää on luvassa. Mellakoinnin vuoksi otettiin aiemmin tällä viikolla kiinni yli sata ihmistä.

Hintojen nousua ja polttoainejonoja

Viikonlopun suhteellisesta rauhallisuudesta huolimatta monet asukkaat ovat huolissaan tulevasta. Punaisen Ristin Kennedy Waitara kertoo uutistoimisto AFP:lle, että monet ruokakaupat on poltettu.

– Ei ole yllätys, jos edessä on pulaa ruoasta ja hintojen nousua, hän huomauttaa.

Waitara sanoo jo nähneensä joidenkin kauppojen nostaneen hintoja ja ihmisten alkaneen jonottaa polttoainetta. Lisäksi hän uskoo työttömyyden kasvavan lähiviikkoina.

Paikallisessa kirkossa työskentelevä Nason Ta'ake kertoo monien olevan liian peloissaan tullakseen kirkkoon.

Pandemian talousvaikutukset ovat entisestään pahentaneet saarten työttömyyttä ja köyhyyttä. Maan keskuspankki arvioi aiemmin, että monilla yrityksillä voi kestää vuosi toipua mellakoiden vahingoista.