Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa epäily maan ensimmäisestä omikronmuunnostartunnasta – Etelä-Afrikasta Hollantiin saapuneet 61 tartunnan saanutta testataan muunnoksen varalta

Etelä-Afrikasta Saksaan saapuneella henkilöllä epäillään olevan koronatartunta, joka on uutta omikronmuunnosta, kertoo Hessenin osavaltion sosiaaliministeri Kai Klose Twitterissä .

Klosen mukaan Etelä-Afrikasta saapuneelle matkaajalle tehdyistä testeistä on todettu useita koronaviruksen omikronmuunnokselle tyypillisiä mutaatioita. Matkaaja palasi Saksaan Frankfurtin lentokentälle, joka on maan suurin lentokenttä. Matkaaja on eristyksissä kotonaan.

Klosen mukaan muunnos on suurella todennäköisyydellä saapunut jo Saksaan.

Myös Tshekissä epäillään uuden muunnoksen saapuneen maahan, kertoo Tshekin terveysministeri Adam Vojtech Twitterissä .

Perjantaina kerrottiin Euroopan ensimmäisestä todetusta omikronmuunnostartunnasta Belgiassa. Ensimmäinen omikronmuunnostapaus raportoitiin Maailman terveysjärjestö WHO:lle keskiviikkona Etelä-Afrikasta.

Etelä-Afrikasta Hollantiin saapuneilla matkustajilla on todettu 61 koronatartuntaa, kertovat hollantilaisviranomaiset. Positiivisen testituloksen saaneet testataan myös omikronmuunnoksen varalta.

Hollantiin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joilla oli noin 600 matkustajaa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneet matkustajat on asetettu karanteeniin hotelliin Schipholin lentoaseman lähellä.

Omikronin ominaisuuksista epävarmuutta, epäillään olevan deltaa tartuttavampi

Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi perjantaina omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta muunnoksen ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.

Etelä-Afrikan ohella uutta muunnosta on todettu muun muassa Botswanassa, Hongkongissa, Israelissa ja Belgiassa.

Etelä-Afrikan ulkoministeriön mukaan maata rangaistaan uuden muunnoksen havaitsemisesta

Etelä-Afrikan ulkoministeriön tiedotteen mukaan maata rangaistaan uuden muunnoksen havaitsemisesta. Useat maat ovat rajoittaneet lentoja Etelä-Afrikasta ja muista eteläisen Afrikan maista ehkäistäkseen muunnoksen leviämistä.

Etelä-Afrikan ulkoministeriön tiedotteen mukaan maata rangaistaan nyt siitä, että maassa on osaamista uusien muunnosten nopeaan havaitsemiseen.

Tiedotteessa nostetaan esille myös, että omikronmuunnosta on löydetty muualtakin maailmasta. Israelissa muunnostapaus todettiin Itä-Afrikan Malawista saapuneelta henkilöltä. Belgian omikrontapaus taas todettiin Egyptistä Turkin kautta palanneelta matkaajalta.

– Näissä maissa suoraa yhteyttä Etelä-Afrikkaan ei ole, mutta reaktio näiden maiden tapauksiin on selvästi erilainen, tiedotteessa kerrotaan.

Afrikan maista Etelä-Afrikka on kärsinyt eniten koronapandemiasta. Noin 49 miljoonan asukkaan maassa on todettu lähes 3 miljoonaa koronatartuntaa ja koronan aiheuttamia kuolemia on lähes 90 000.

Etelä-Afrikan päivittäiset tartuntamäärät pienenivät selkeästi lokakuun loppuun mennessä alle 500 tartuntaan päivässä, mutta kuluvan kuun puolivälissä tartuntamäärät kääntyivät taas nousuun.