Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiuru: STM edellyttänyt, että eteläisestä Afrikasta saapuneet ohjataan karanteeniin ja koronavirustesteihin – WHO nimesi uuden variantin omikroniksi

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) edellyttäneen, että eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet ohjataan karanteeniin ja koronavirustesteihin.

– STM on edellyttänyt tänään, että toimivaltaiset viranomaiset ohjaavat eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet välittömästi karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin, Kiuru kertoi Twitterissä perjantai-iltana.

Hänen mukaansa Etelä-Afrikasta liikkeelle lähtenyt koronaviruksen uusi muunnos on hyvin huolestuttava. Rajojen terveysturvallisuus on ministerin mukaan nyt äärimmäisen tärkeää.

Etelä-Afrikassa marraskuussa havaitun uuden virusvariantin epäillään olevan aiempia muunnoksia herkemmin tarttuva.

Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt äskettäin löydetyn B.1.1.529-variantin omikroniksi. Omikron on kreikkalaisen kirjaimiston 15. kirjain.

Samalla WHO määritteli omikronin huolestuttavaksi variantiksi.

Belgiassa on löydetty Euroopan ensimmäinen uuden koronavirusvariantin aiheuttama tartunta, ilmoitti maan terveysministeri Frank Vandenbroucke aiemmin tiedotustilaisuudessa.

Tartunnan saanut on ulkomailta palannut rokottamaton henkilö.

Suomen ulkoministeriö kehottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin uuden koronavariantin vuoksi. Suositus koskee matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseen Swazimaahan.

THL kehottaa maissa viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana oleskelleita ihmisiä hakeutumaan koronatestiin. Kehotus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia riippumatta siitä, onko heillä koronaan viittaavia oireita vai ei.

– Vielä ei ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tuomaa immuunisuojaa. Suositukset ovat varotoimia, kunnes saamme lisätietoa muunnoksesta, johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo THL:n tiedotteessa.

Suomessa ei toistaiseksi ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

WHO kehotti harkintaan

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti perjantaina harkintaan matkustusrajoitusten asettamisessa uuden koronavirusmuunnoksen takia.

WHO suositti, että maat jatkaisivat riskiperusteisen ja tieteellisen lähestymistavan soveltamista matkustustoimenpiteitä toteuttaessaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina, että EU aikoo ehdottaa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta virusmuunnoksen takia.

Virusmuunnoksen nostaman huolen takia komissio ehdottaa "hätäjarrun aktivoimista tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa", von der Leyen tviittasi .

Saksa ja Italia ilmoittivat perjantaina Britannian lailla rajoittavansa lentoja Etelä-Afrikasta estääkseen virusmuunnoksen leviämistä.

Saksassa matkustusrajoitukset astuvat voimaan perjantaina illalla koskien Etelä-Afrikkaa ja "luultavasti sen naapurimaita". Maahantulo kyseistä maista sallitaan ainoastaan Saksan kansalaisille, jotka joutuvat rokotettuinakin 14 päivän karanteeniin.

– Viimeinen asia, mitä tässä nyt tarvitsemme, on uusi virusmuunnos, joka aiheuttaa vielä enemmän ongelmia, maan terveysministeri Jens Spahn kommentoi.

Italia ilmoitti kieltävänsä maahantulon ihmisiltä, jotka ovat olleet Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Botswanassa, Zimbabwessa, Mosambikissa, Namibiassa tai Swazimaassa viimeisen kahden viikon aikana.

Terveysministeri Roberto Speranza totesi Italian noudattavan äärimmäistä varovaisuutta sillä välin, kun uuden B.1.1.529-muunnoksen kehitystä tutkitaan.

Ei suoria lentoja Suomeen

Ylijohtaja Jarkko Saarimäki Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoi, että tilanne ei ole akuutti Suomeen suuntautuvien lentojen osalta, sillä niitä ei ole.

– Tällä hetkellä tiedossamme ei ole riskialueita, joilta on suoraan Suomeen suuntautuvia lentoja. Siten meillä ei ole akuutti tilanne asian kanssa, vaan seuraamme koko ajan sitä, miten Suomeen tehdyt lentosuunnitelmat kehittyvät, Saarimäki sanoi STT:lle.

Jos lentojen rajoituksia haluttaisiin tehdä, aloite olisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL). THL antoi Traficomille lausunnon myös viime vuodenvaihteessa, jolloin lentoja Britanniasta Suomeen rajoitettiin koronaviruksen alfavariantin vuoksi.

– Jos terveysturvallisuutta uhkaavaa liikennettä ilmenisi, olisimme yhteydessä THL:ään, joka voisi antaa meille lausunnon siitä, että tämä liikenne vaarantaisi Suomen terveysturvallisuutta, ja sen mukaan voisimme toimia.

Israelin terveysministeriö: Uutta koronavirusmuunnosta on havaittu rokotetuilla

Aiemmin ainakin Israel on muunnoksen takia keskeyttänyt matkustamisen eteläisestä Afrikasta Israeliin. Israelin terveysministeriö kertoi perjantaina, että maassa on vahvistunut uutta koronavirusmuunnosta oleva koronatartunta. Ministeriön mukaan tartunta oli Malawista palanneella matkustajalla.

Ministeriön mukaan kaksi tartuntaa lisää havaittiin ulkomailta palanneilla matkaajilla. Kaikki kolme henkilöä on asetettu karanteeniin.

Terveysministeriön mukaan kaikki tartunnan saaneet ovat rokotettuja. Ministeriö ei kertonut sen tarkemmin heille annettujen rokoteannosten määrää.

Seuraavat viikot paljastavat nykyisten rokotteiden tehon uutta muunnosta vastaan

Lääkeyhtiö Biontech kertoi perjantaina tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan.

Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua. Tällöin myös selviää, onko nykyistä rokotetta mahdollisesti säädettävä virusmuunnoksen takia.

---

Työryhmä: Miia Sebany, Ilkka Hemmilä, Eetu Halonen, Eeva Nikkilä-Kiipula

Lähteenä myös AFP.