Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhat omakotitalot kallistuivat yli viisi prosenttia viime vuodesta

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat heinä–syyskuussa 5,5 prosenttia edellisvuodesta, kertoi Tilastokeskus torstaina. Toiseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat laskivat 0,9 prosenttia.

Eniten nousua oli 20 000–60 000 asukkaan kunnissa, joissa vanhat omakotitalot kallistuivat 8,9 prosenttia edellisvuodesta. Tähän haarukkaan osuvat muun muassa pääkaupunkiseudun kehyskunnat. Suurten kaupunkien kehyskunnat ovat olleet korona-ajan muuttoliikkeen merkittäviä voittajia.

Tilastokeskuksen hintaindeksin mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudun kehyskunnissa 7,8 prosenttia viime vuodesta. Tähän joukkoon lasketaan Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 5,8 prosenttia, 60 000–100 000 asukkaan kunnissa 3 prosenttia, ja alle 20 000 asukkaan kunnissa 3,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 7,4 prosenttia viime vuodesta, mutta laskivat 5,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Vanhojen talojen kauppamäärä laski hivenen

Muuttoliike kasvukeskuksiin näyttää jossain määrin tasaantuneen 2010-luvun voimakkaan kaupungistumiskehityksen jälkeen. Pääkaupunkiseudullakin asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet tuntuvasti korona-aikana, vaikka esimerkiksi Helsinki on kokenut muuttotappiota.

Pellervon taloustutkimus arvioi elokuussa, että korona-aikana osa ihmisistä on sijoittanut säästöjään asuntomarkkinoille, kun matkailuun ja vapaa-ajan palveluihin on kulunut vähemmän rahaa.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin heinä–syyskuussa 4 960, kaksi prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli kolmannella vuosineljänneksellä 1 727 euroa. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta kohosi 3 557 euroon, kun taas alle 20 000 asukkaan kunnissa se oli 1 338 euroa.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat heinä–syyskuussa 5,7 prosenttia viime vuodesta ja 3,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.