Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työryhmä esittää lakimuutosta, joka voisi avata kollegan palkkatiedot syrjintää epäilevälle työntekijälle – työnantajajärjestöt vastustavat tiukasti

Työntekijöiden palkkojen avoimuutta koskevaan lainsäädäntöön esitetään muutoksia. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ehdottamilla muutoksilla tasa-arvolakiin lisättäisiin henkilöstön edustajien ja syrjintää epäilevien työntekijöiden tiedonsaantioikeuksia palkoista.

Ehdotuksen mukaan henkilöstön edustajilla olisi palkkakartoitusta laadittaessa oikeus saada yksittäisten työntekijöiden palkkatietoja muun muassa palkkaerojen syiden selvittämiseksi. Sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää epäilevällä työntekijällä olisi oikeus saada mahdollisen syrjinnän arviointia varten toisen työntekijän palkkatietoja suoraan työnantajalta. Työntekijällä olisi salassapitovelvollisuus saamiinsa tietoihin.

Työnantajan olisi myös vuoden välein selvitettävä henkilöstölle muun muassa noudattamansa palkkausjärjestelmä.

Esityksen päätavoitteena on estää sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää. Se liittyy hallitusohjelman työelämän tasa-arvon parantamista koskevan tavoitteen palkka-avoimuuskirjaukseen.

Työryhmä luovutti raporttinsa tasa-arvoministeri Thomas Blomqvistille (r.) maanantaina.

"Ei päätä eikä häntää"

Työryhmä ei ollut yksimielinen, ja osa työryhmässä istuneista työnantajien edustajista jätti raporttiin eriävän mielipiteensä.

Elinkeinoelämän keskusliitto kritisoi ehdotusta rajusti ja sanoi tiedotteessaan, ettei esityksissä ole "päätä eikä häntää." EK:n mielestä työelämän tasa-arvon eteen pitää tehdä vielä paljon töitä, mutta liiton mukaan työryhmän esitykset ovat väärä ratkaisu ongelmiin.

– Työryhmävalmistelu ei tuonut mitään muutosta jo ennalta päätettyyn lopputulokseen, EK sivalsi.

EK:n mielestä lakimuutokset voisivat johtaa palkkojen epäreiluun tasapäistämiseen, kun työnantajat eivät enää uskaltaisi palkita työntekijöitään perusteettomien syrjintäriitojen pelossa. Suomen Yrittäjät puolestaan sanoi, että ehdotukset puuttuisivat työntekijöiden yksityisyyden suojaan.

Palkansaajaliitot kiittelivät esitystä askeleena oikeaan suuntaan, mutta olisivat toivoneet sen menevän vieläkin pidemmälle. STTK:n mukaan suurin ongelma on se, että tiedonsaantioikeudet koskisivat vain vähintään 30 henkilön työpaikkoja.

Työryhmän raportti toimii pohjana poliittiselle jatkokeskustelulle, ja mahdollisesta lakiesityksestä päätetään myöhemmin.