Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Koronapandemia lisäsi ikäihmisten yksinäisyyttä, ministeriössä valmistellaan harvinaista luovutuspyyntöä Ruotsin suuntaan, YK:n ilmastokokous alkaa

Koronapandemian aiheuttamat eristys- ja rajoitustoimet lisäsivät selvästi kotona asuvien eläkeläisten yksinäisyyttä, ja hoivakodeissa siirryttiin laitosmaiseen suuntaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusten perusteella useimmat ikäihmiset olivat kuitenkin tyytyväisiä elämäänsä myös poikkeustilan aikana.

Tutkijoiden mukaan pitkiä sulkuja ja eristämistä pitäisi kuitenkin välttää myös poikkeusoloissa. Ne ovat raskaita erityisesti hoivakodeissa asuville muistisairaille, jotka eivät voi tavata omaisiaan.

Ministeriössä valmistellaan harvinaista luovutuspyyntöä – lähes 150 vuotta sitten Ruotsiin viedyt pääkallot halutaan takaisin Suomeen

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on parhaillaan työn alla harvinaislaatuinen virallinen luovutuspyyntö, jossa ruotsalaista Karoliinista instituuttia pyydetään palauttamaan Suomeen noin 80 pääkalloa. Ne on kerätty Pälkäneeltä ja muutamalta muulta paikkakunnalta vuonna 1873.

Lisäselvityksiä ennen luovutuspyynnön lähettämistä tarvitaan vielä joidenkin paikkakuntien kohdalla, kertoo hallitusneuvos Joni Hiitola opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Hän uskoo, että luovutuspyynnön kanssa pystytään etenemään suhteellisen pian, mutta sitä hän ei osaa sanoa, kuinka kauan päätöksenteko Ruotsin puolella kestää.

YK:n ilmastokokous alkaa – ympäristöministeri Mikkonen perää valmiutta nopeisiin päästövähennyksiin

Tänään alkavasta YK:n ilmastokokouksesta tarvitaan selvä viesti siitä, että valtiot ovat valmiita uusiin ja kunnianhimoisiin päästövähennyksiin nopealla aikataululla, sanoo ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.). Ilmoituksia uusista sitoumuksista kaivataan erityisesti isoilta ja rikkailta valtioilta.

Glasgow'ssa Britanniassa pidettävä kokous on ensimmäinen tarkastelupiste Pariisin ilmastosopimukselle. Sopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa ja pyrkiä rajaamaan nousu alle 1,5 asteeseen.

Alec Baldwin: Rekvisiitta-aseen luotiin kuollut kuvaaja oli kuin perhettä

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Alec Baldwin kertoo hänen rekvisiitta-aseensa luotiin kuolleen kuvaajan olleen hänelle kuin perhettä.

Tähti kommentoi tapausta kameroiden edessä ensimmäistä kertaa onnettomuuden jälkeen, kertoo viihdeuutissivusto TMZ.

Viikko sitten torstaina Baldwin laukaisi Rust-lännenelokuvan kuvauksissa rekvisiitta-aseen, joka oli ladattu kovin panoksin. Luoti surmasi kuvaaja Halyna Hutchinsin ja haavoitti ohjaaja Joel Souzaa.

Tapauksen jälkeen on vaadittu enenevässä määrin, että aseturvallisuutta parannettaisiin Hollywood-kuvauksissa. Baldwin kertoo olevansa kiinnostunut näistä pyrkimyksistä.

Baldwinin mukaan välittömästi ampumisen jälkeen keskeytetyn elokuvan tuotantoa ei jatkettaisi. (Lähde: AFP)

Kansallismuseossa avautuu tänään saamelaisesineiden näyttely

Kansallismuseossa avautuu tänään saamelaiskulttuurista ja sen historiasta kertova näyttely, kertoo Kansallismuseo. Näyttely liittyy palautusprosessiin, jossa Suomen kansallismuseo palauttaa kokoelmissaan olevat runsaat 2 000 saamelaisesinettä Saamelaismuseo Siidan haltuun.

Näyttely on auki helmikuun loppuun saakka.

Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelma on muodostunut noin 170 vuoden keruutoiminnan myötä vuosina 1830–1998.

Voittolaukauskisa toi Nashvillelle kolmannen perättäisen voiton – Predators-veskari Juuse Saros torjui 34 kertaa

Jääkiekon NHL:ssä Nashville Predators kukisti kotikaukalossaan New York Islandersin maalein 3–2.

Ottelun kovin maalintekijä oli Nashvillen kanadalaishyökkääjä Tanner Jeannot, joka teki tasoitusmaalin sekä toisessa että kolmannessa erässä. Jeannot'n päätöserän laukaus vei ottelun jatkoajalle. Kanadalaisen maaleista kumpaakin oli rakentamassa hyökkääjäkollega Colton Sissons.

Nashville vei maalittoman jatkoajan jälkeen lopulta pidemmän korren voittolaukauskisassa, jossa Filip Forsbergin ja Roman Josin maalit siivittivät Predatorsin kolmanteen perättäiseen voittoonsa.

Nashvillen maalilla ahkeroi suomalaisveskari Juuse Saros, joka torjui 34 laukausta 36:sta.

Floridan kova putki katkesi voittolaukauskisaan – tappio kahdeksan voiton jälkeen

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthersin kova voittoputki katkesi vierastappioon Bostonissa. Panthersilla oli tilillään kahdeksan peräkkäistä voittoa, mutta floridalaisten kohtaloksi koitui lopulta voittolaukauskisaan venynyt kohtaaminen isäntäjoukkue Bruinsin kanssa.

Floridan suomalaiskippari Aleksander Barkov vei joukkueensa kolmannen erän alkupuolella johtoon 1–1-tasatilanteesta. Bostonin Charlie McAvoy kuitenkin tasoitti tilanteen jälleen, ja ottelu venähti varsinaisen peliajan yli.

Barkov osallistui myös voittolaukauskisaan, mutta Bruinsin Linus Ullmark pysäytti laukauksen. Kisan ainoan verkkoon päätyneen kiekon tempaisi Bostonin Charlie Coyle ja Bruins otti kotivoiton maalein 3–2.