Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän vitamiinin puutos odottavalla äidillä yhdistettiin lapsen autismiin

Äidin raskaudenaikainen D-vitamiinivaje on yhteydessä jälkeläisen autismiin. D-vitamiinin puutos odottajilla oli yhteydessä jälkeläisen 44 prosenttia korkeampaan autismiriskiin verrattuna lapsiin, joiden äitien raskausajan D-vitamiininsaanti oli riittävää, selvisi Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen ja New Yorkin Columbian yliopiston tuoreesta väestötutkimuksesta.

Äidin heikko D-vitamiinin saanti raskausaikana voi vaikuttaa autismin kehittymiseen lapsella perimän, äidin tupakoinnin, vanhempien iän ja synnytyskomplikaatioiden ohella.

– Tuloksilla on kansanterveydellistä merkitystä, koska D-vitamiinin puutos on helposti ehkäistävissä, toteaa artikkelin pääkirjoittaja, professori Andre Sourander Turun yliopistosta.

Tutkimusryhmä on aiemmin osoittanut raskausajan D-vitamiinivajeen olevan yhteydessä myös jälkeläisen kohonneeseen ADHD-riskiin. Seeruminäytteet kerättiin ennen kuin nykyiset D-vitamiinin saantisuositukset tulivat Suomessa voimaan. Nyt odottajille suositellaan päivittäistä 10 mikrogramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

– D-vitamiinin puutos on maailmanlaajuinen ongelma. Suomessa valtakunnallisesti edustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin saanti on väestössä yleisesti ottaen riittävä, mutta maahanmuuttajien keskuudessa liian matala, huomauttaa Sourander.

Tutkimuksessa oli mukana 1558 vuosina 1987–2004 syntynyttä henkilöä, jotka olivat saaneet autismidiagnoosin vuoden 2015 loppuun mennessä, sekä vastaava määrä verrokkeja.