Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oulun käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa siitä, syyllistyikö perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen rikokseen kuntavaalikampanjassaan

Oulun käräjäoikeuden on määrä antaa tänään ratkaisunsa siitä, syyllistyikö perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kuntavaalikampanjassaan vuonna 2017.

Syyte koskee Tynkkysen kampanjan aikaan Facebookissa julkaisemia tekstejä.

– Vaalikampanjansa osana Tynkkynen julkaisi sosiaalisen median palvelussa Facebookissa sarjan kertomuksia turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien väitetystä käytöksestä erityisesti naisia ja lapsia kohtaan, syyttäjän haastehakemuksessa sanottiin.

Syyttäjän mukaan eräässä Tynkkysen julkaisemassa tekstissä esimerkiksi väitettiin, että turvapaikanhakijat ahdistelevat Suomessa naisia sekä nuoria poikia. Toisessa julkaisussa Tynkkynen kirjoitti muun muassa, että "meidän pitää sanoa tytöille kouluissa, että ei saa katsoa silmiin tai pukeutua minihameeseen, koska se on toisessa kulttuurissa lupa raiskata".

Syyttäjä vaatii Tynkkyselle vähintään 80 päiväsakon suuruista rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjän mukaan Tynkkysen julkaisemissa teksteissä paneteltiin ja solvattiin maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Tekstit ovat syyttäjän mukaan omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa mainittuja ihmisryhmiä kohtaan.

Tynkkynen: Kirjoitukset perustuivat kansalaispalautteisiin

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa Tynkkynen kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa syytteessä kuvatut tekstit eivät ole solvaavia tai panettelevia.

Tynkkynen sanoo, että hänen tarkoituksenaan oli nostaa esiin pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä ongelmia ja julkaisujen peruste oli niissä selostettu häiriökäyttäytyminen.

Tynkkysen mukaan hänen kirjoituksensa perustuivat kansalaispalautteisiin, joita hän oli saanut poliittisessa toiminnassaan.

Tynkkynen on perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja. Hänet on aiemmin tuomittu kahdesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.