Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talous kasvaa yksityisen kulutuksen tukemana – Etla ennustaa tämän vuoden talouskasvuksi 3,5 prosenttia

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa Suomen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja 3 prosenttia ensi vuonna.

Etlan mukaan tänä vuonna talous kasvaa yksityisen kulutuksen tukemana ja ensi vuonna yksityisen kulutuksen merkitys on vielä kuluvaa vuottakin suurempi.

Etla ennustaa, että tänä vuonna Suomen vienti kasvaa reilut neljä prosenttia ja ensi vuonna yli yhdeksän prosenttia.

Palveluiden viennin ennustetaan kasvavan jopa yli 20 prosenttia ensi vuonna. Viime vuonna palveluvienti romahti 16 prosenttia.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sanoo tiedotteessa Etlan nostaneen Suomen talouden kasvulukua puolella prosenttiyksiköllä viime maaliskuun ennusteesta.

– Ylöspäin tarkistus on suoraan seurausta työtuntien ja yksityisen kulutuksen odotettua nopeammasta kohenemisesta. Yksityisen kulutuksen vahvistumisella on merkittävä positiivinen vaikutus talouskasvuun niin tänä kuin ensi vuonnakin, hän sanoo.

Etlan mukaan yksityinen kulutus kasvaa kolme prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna reilut 3,5 prosenttia.

Keskeinen kulutusta vähentävä tekijä on ollut koronaviruspandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset.

Etla arvioi, että työllisyysaste on 73,2 vuonna 2023

Etla arvioi, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin jää toteutumatta. Etla ennustaa työllisyysasteen nousevan vuoteen 2023 mennessä 73,2 prosenttiin.

– Osa hallituksen toimista heikentää työllisyyttä, osa työpaikka-arvioista on ylimitoitettu ja osa tehdään julkisin varoin. Työn tarjontaa olisi pitänyt saada nostettua merkittävästi enemmän. Osaavan työvoiman saatavuus ja työvoimapula ovat jo muodostuneet odotettua suuremmaksi työllisyyden kasvun esteeksi, sanoo Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Myös muut ennustelaitokset nostivat arvioitaan

Viime viikolla myös monet muut tahot nostivat ennusteitaan Suomen talouskasvusta.

Suomen Pankki ennakoi torstaina, että Suomen bruttokansantuote nousee tänä vuonna 3,5 prosenttia, kun aiempi arvio oli 2,9 prosenttia.

Palkansaajien tutkimuslaitos ennakoi puolestaan keskiviikkona, että tänä vuonna talous kasvaa kolme prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia.

Tutkimuslaitoksen mukaan koronakriisi näyttää myös pikemminkin vahvistaneen kuin heikentäneen Suomen kustannuskilpailukykyä.

Laitoksen mukaan hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite saavutetaan vuonna 2023, mutta ensisijaisesti muista syistä kuin hallituksen ehdotettujen työllisyystoimien ansiosta.

Tiistaina oman ennusteensa julkistanut Pellervon taloustutkimus (PTT) nosti arvionsa Suomen tämän vuoden talouskasvusta 3,7 prosenttiin. Ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 4,0 prosenttia.

PTT:n mukaan Suomen talous kasvaa nyt poikkeuksellisen ripeästi. PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari varoittaa kuitenkin, että työvoimapula hidastaa jatkossa palvelujen kasvua. Teollisuudessa pullonkaulana on muun muassa pula mikrosiruista.