Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LM: THL:n pääjohtaja eri linjoilla Tanskan kanssa – ei halua koronaa pois yleisvaarallisten tartuntatautien listalta Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan korona on pidettävä yleisvaarallisten tartuntatautien listalla, kertoo Lännen Media (LM).

Tervahaudan mukaan epidemian suunta on hyvä, mutta nykyinen pandemiatilanne ja vaillinainen rokotekattavuus vaikuttavat linjauksiin.

– Näin ollen yleisvaarallisuusstatuksen poistaminen ei ole tällä hetkellä ajankohtaista, hän sanoo LM:n mukaan.

Tartuntatauti on lain mukaan yleisvaarallinen, jos sen tarttuvuus on suuri se on vaarallinen ja taudin leviämistä voidaan estää sairastuneisiin ja altistuneisiin kohdistettavilla toimenpiteillä.

Tartuntatautilain yleisvaarallisuusmääritelmä ja koronasta erikseen säädetyt lakipykälät liittyvät LM:n mukaan toisiinsa.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoi LM:lle aiemmin tällä viikolla, että jo lähitulevaisuudessa ollaan riittävän rokotekattavuuden ansiosta tilanteessa, jossa koronavirus voitaisiin poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

Tartuntatautien yleisvaarallisuudesta päättää valtioneuvosto asetuksellaan, LM kertoo.

Tanskassa koronavirusta ei enää pidetä erityisen vaarallisena tartuntatautina. Korkean rokotekattavuuden vuoksi syyskuun 10. päivästä alkaen Tanskassa koronavirusta ei ole luokiteltu "kriittiseksi uhaksi yhteiskunnalle", LM kertoo. Maassa on poistettu kaikki koronarajoitukset.

Tervahaudan mukaan Tanskassa koronasta käytetty juridinen määritelmä poikkeaa Suomen tartuntatautilain yleisvaarallisuuden määritelmästä, kertoo LM.