Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useammalla kuin joka toisella pyöräilijällä oli takavalo viime syksynä – viime vuoden lakiuudistuksen jälkeen myös etuvalon käyttö on lisääntynyt

Useammalla kuin joka toisella pyöräilijällä oli viime syksynä lain vaatima takavalo, kertoo Liikenneturva. Myös etuvalon käyttö lisääntyi lakimuutoksen jälkeen.

Tieliikennelain uudistus viime vuonna toi polkupyörän punaisen takavalon pakolliseksi pimeän ja hämärän aikaan. Lakimuutoksen jälkeen viime syksynä Liikenneturvan tekemässä seurannassa etuvalo oli 68 prosentilla ja takavalo 56 prosentilla pyöräilijöistä.

– Lakimuutos ja siitä tiedottaminen on lisännyt polkupyöräilijöiden valojen käyttöä. Valojen puuttumisesta poliisi voi määrätä 40 euron liikennevirhemaksun, mikä on voinut myös vaikuttaa valojen yleistymiseen, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa tiedotteessa.

Ennen lakimuutosta vuoden 2019 syksyn seurannassa etuvaloa käytti noin 57 prosenttia pyöräilijöistä, kun taas takavaloa käytti vain viidennes pyöräilijöistä.

Vaalea etuvalo, punainen takavalo

Liikenneturvan joulukuussa tekemässä kyselyssä 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että liian moni pyöräilee hämärällä tai pimeällä valotta tai huonotehoisilla valoilla

Muiden ajoneuvojen tapaan polkupyörässä eteenpäin näytetään vaaleaa valoa ja taaksepäin punaista valoa.

Pyörän valaisimet voidaan korvata esimerkiksi otsalampulla tai muilla polkupyöräilijään kiinnitetyillä valaisimilla.

Säädöksiä vilkkuvien polkupyörän etu- ja takavalojen käytöstä ei ole, mutta Liikenneturva suosittelee yhtäjaksoisesti palavaa polkupyörän valoa. Liikenneturvan seurannan mukaan vilkkuvaa etuvaloa käytti viime syksynä kolme pyöräilijää sadasta.