Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

S-ryhmän liiketulos parani tuntuvasti marketkaupan vetämänä

S-ryhmän tammi-kesäkuun liiketulos nousi 45 miljoonaan euroon viime vuoden tammi-kesäkuun 35 miljoonasta eurosta. Veroton vähittäismyynti nousi vajaaseen 5,9 miljardiin euroon viime vuoden alkupuoliskon 5,6 miljardista eurosta.

SOK:n pääjohtajan Hannu Krookin mukaan S-ryhmän parantunut tulos on marketkaupan kovan kasvun ansiota. Samaan aikaan hotellit ovat vetäneet SOK-yhtymän tulosta alaspäin.

S-ryhmän mukaan sen päivittäistavarakauppa kasvoi alkuvuonna hieman muuta markkinaa enemmän. Myös käyttötavarakauppa on vetänyt hyvin. Kaupaksi ovat käyneet etenkin erilaiset harrastusvälineet kuten sukset ja polkupyörät. Myös muut urheilu- ja retkeilytarvikkeet ovat myyneet hyvin.

Vireä kotimaanmatkailu toi helpotusta S-ryhmän ABC-liikennemyymälöihin, ravintoloihin ja hotelleihin.

Kesällä kotimaan matkailun ja hyvien säiden myötä henkilöautoilla liikkuminen oli edelliskesää vilkkaampaa. Tämä näkyi ABC:lla polttonestekaupan kasvaneina volyymeina ja edelliskesää selvästi parempina myynteinä liikennemyymälöiden ravintoloissa ja marketeissa.

Hotellien ja ravintoloiden alkuvuosi oli vaikea kesäkuuhun asti, jolloin myynti alkoi koronarajoitteiden purkauduttua ja säiden suosiessa kasvaa sekä ravintoloissa että hotelleissa. Vaikka kasvua koko liiketoiminnassa oli kesäkuussa yli 60 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, myynnit jäivät edelleen selvästi vuoden 2019 tasosta.

Vilkas heinäkuu hotelleissa

S-ryhmän mukaan vilkas heinäkuu toi etenkin ryhmän hotelleille selvää helpotusta. Hyvän viime heinäkuun jälkeen myynti kasvoi siitäkin yli 35 prosentilla. Suosituimmissa kohteissa, kuten Sokos Hotel Kolilla, käyttöaste oli käytännössä koko heinäkuun 100 prosenttia ja esimerkiksi Tampereen ja Turun hotelleissa lähes 100 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun hotellien tilanne on S-ryhmän mukaan edelleen haastava, vaikka heinäkuussa yllettiin lähes 70 prosentin käyttöasteeseen, joka oli yli tuplaten viime vuotta parempi.

S-ryhmä kannattaa ripeää etenemistä koronapassin käyttöönotossa, jos riittävää koronarokotekattavuutta ei saavuteta hyvissä ajoin. Koronapassin käyttöönotto mahdollistaisi turvallisen ravintoloiden rajoituksista luopumisen ja näin alalle saataisiin turvattua vilkas loppuvuosi ja pikkujoulusesonki.