Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikka alkaa pikku hiljaa saada Evian maastopalonsa hallintaan

Kreikassa sadat palomiehet yrittivät keskiviikkona taltuttaa kahta suurta maastopaloa Evian saarella ja Peloponnesoksen niemimaalla kansainvälisten pelastajien avustamina. Eviassa tilanne näyttää jo helpottaneen hieman.

– Uskoakseni voidaan sanoa, että olemme pikku hiljaa saamassa paloja hallintaan. Eilen näimme auringonvaloa ensimmäistä kertaa päiväkausiin, Evian saarella sijaitsevan Istiaian kaupungin pormestari sanoi paikallismedialle. Hän viittasi jättimäisiin savupilviin, jotka ovat haitanneet sammutuslentokoneiden näkyvyyttä.

Vuoristoisessa Gortyniassa Peloponnesoksella olosuhteet ovat vaikeampia. Paikallisviranomaisen mukaan palot eivät tällä hetkellä näytä uhkaavan kyliä, mutta tilanne vaihtelee tunnista toiseen.

Toista tuhatta ulkomaista pelastajaa osallistuu sammutustöihin

Kolme ihmistä on kuollut, sadat ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja tuhannet joutuneet evakkoon historiallisen vaikeissa maastopaloissa.

Monet paikalliset myöntävät, että ulkomailta saatu apu on ollut aivan keskeistä vielä pahemman katastrofin välttämiseksi.

Eviassa lähes 900 palomiestä taistelee liekkejä vastaan ja Gortyniassa lähes 600.

EU-valtiot ja muut maat ovat tähän mennessä antaneet Kreikan käyttöön 21 ilma-alusta, 250 moottoriajoneuvoa ja yli 1 200 pelastustyöntekijää, joista osan on määrä saapua perjantaihin mennessä.

Kreikassa yhä useampi on vaatinut johtavien turvallisuusviranomaisten eroa. Nämä väittivät vielä kesäkuussa, että maa on hyvin valmistautunut.

– Resurssimme olivat parempia kuin koskaan aikaisemmin. Kohtasimme toiminnallisesti ainutlaatuisen tilanteen, 586 tulipaloa kahdeksassa päivässä pahimman sääilmiön aikana 40 vuoteen, pelastustoimesta vastaava varaministeri Nikos Hardalias puolustautui tiistaina.

Vakavia seurauksia taloudelle

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis pyysi tällä viikolla anteeksi kansalta mahdollisista "puutteista" valtion toiminnassa. Hänen on määrä pitää lehdistötilaisuus aiheen tiimoilta torstaina, paineiden kasvaessa.

Muiden vastoinkäymisten lisäksi maastopalojen epäillään vaurioittavan paikallistaloutta vakavasti.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 13.25: Kyseessä on Istiaian kaupungin pormestari, ei Evian pormestari.